Aandachttraining voor kinderen

21 januari 2013 om 00:00 Nieuws

HOEVELAKEN - Rikie Kohlmann-v.d. Grift start in februari 2013 weer met een aandachttraining voor kinderen oftewel mindfulness voor kinderen.

Rikie woont in Hoevelaken en kijkt ernaar uit om weer te kunnen starten met de training ,,creatief met aandacht''. Zij geeft de training in haar atelier aan huis.

Wat houdt de training 'creatief met aandacht' in?

Het is een training voor kinderen van 8 tot 12 jaar. Kinderen wordt geleerd hoe ze hun aandacht bij het 'nu' kunnen houden, hoe ze zich beter kunnen concentreren.

De basis voor mindfulness is: vriendelijke en bewuste aandacht voor gedachten, emoties, signalen van het lichaam en voor het doen, het handelen. Zonder iets af te wijzen of er helemaal in mee te gaan, leren kinderen hun binnenwereld begrijpen, erkennen en accepteren.

Kinderen leven vandaag de dag in een prikkelrijke omgeving, soms teveel. Dit kan spanning en onrust opleveren. Kinderen wordt in de training geleerd om daar beter mee om te gaan, onder meer door ontspanningsoefeningen.

Maar ook voor kinderen die moeilijk slapen of niet goed met emoties om kunnen gaan, is de training geschikt.

Er wordt gewerkt volgens de methode van Eline Snel, maar daarnaast worden de thema's verbeeld met creatieve materialen. Zo gaan we naast 'stilzit, concentratie en luister'-oefeningen ook tekenen, knutselen, kleien, etc. Hierbij wordt de creativiteit aangesproken en leren kinderen zich te uiten. Daar krijgen ze meer zelfvertrouwen van. Hierbij gaat het niet om: goed kunnen tekenen, maar meer om: leuk om te doen!!

Waarom is aandachttraining zo belangrijk voor kinderen?

Kinderen krijgen tegenwoordig meer te verwerken dan vroeger. Met de komst van de computer en internet etc. komt er erg veel informatie binnen en dat wordt allemaal in hun hoofd opgeslagen. Ook hebben kinderen nogal eens te maken met veranderende gezinssituaties, door onder andere scheidingen. Kinderen maken zich soms zorgen en kunnen last hebben van piekeren Met de aandachttraining wordt de kinderen geleerd zich bewust te worden van een onrustig of gespannen gevoel en gaan we op zoek naar manieren om daar beter mee om te gaan. Even niet aan morgen denken, of aan de dingen die komen gaan. Het gaat om: waar ben ik nu mee bezig.

Voor welke kinderen is de training bedoeld?

In principe voor alle kinderen van 8 tot 12 jaar oud, met uitzondering van kinderen met een ernstige vorm van ADHD of autistische stoornissen. Deze kinderen kunnen worden doorverwezen naar een speciale mindfulnessgroep of naar individuele begeleiding.

Er wordt gewerkt in kleine groepjes van 4 a 5 kinderen, zodat er genoeg aandacht is voor elk kind..

De training duurt 8 weken: elke week een training van anderhalf uur. De training kost 160,00 euro. Materiaal en het werkboek zijn bij de prijs inbegrepen.

Docent: Rikie Kohlmann, gecertificeerd mindful teacher. Ook is Rikie Kohlmann geregistreerd beeldend therapeut (SRVB - Stichting Register Vaktherapeutische Beroepen).

Contact: Rikie Kohlmann, Kerkepad 11, 3871KJ Hoevelaken., 06-52120152

email: creatiefmetaandacht@gmail.com, r.kohlmann@planet.nl

Zie ook Rikie's weblog: www.creatiefmetaandacht.posterous.com

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie