Terugblik op weer succesvolle editie Nijkerk on Ice

7 januari 2013 om 00:00 Nieuws

NIJKERK - Liters warme chocolademelk zijn er in het horecapaviljoen van Nijkerk on Ice doorheen gegaan, want dat hoort nou éénmaal bij schaatsen. Afgezien van blaren, verstuikingen, bulten, blauwe plekken en sneeën, vielen de botbreuken op de ijsbaan mee: één gebroken pols. Mascotte Nicey moet door zijn mond kijken en dat valt niet mee. De vrijwilligers zijn zó enthousiast dat ze zelfs wanneer ze geen dienst hebben ook nog komen. Een kijkje achter de schermen van de ijsbaan.

door Belinda van der Horst

foto's: Arjen Gerritsma/GraphicSound

Kijk voor veel meer foto's op www.stockfotonijkerk.nl

Nijkerk 600-dag

Donderdagmorgen, 3 januari. De toegang bedraagt vandaag maar een 'knaak', want het is 'Nijkerk 600-dag'. Rijen kinderen, al dan niet vergezeld van hun ouders, staan voor de kassa annex schaatsverhuur te wachten. Er staan banken waarop de schaatsen ondergebonden kunnen worden en het is een gezellig geroezemoes. Iedereen vist zijn schoenen op die samen met tassen een berg op de grond vormen. In speciaal daarvoor bestemde vakken kunnen deze worden opgeborgen. Klunend en uitgelaten gaan de kinderen naar de ijsbaan. Dit jaar is er een aparte baan voor kleine kinderen en dat is een enorm succes. Achter vrolijk gekleurde plastic pinguïns en zeehondjes kunnen de kinderen op de baan glijden.

Schaatsverhuur

De stroom kinderen bij de kassa lijkt niet af te nemen. Gonnie Klompenhouwer is één van de vrijwilligers die deze ochtend de kassa annex schaatsverhuur bemant. ,,Dit jaar ben ik voor het eerst vrijwilliger bij Nijkerk on Ice. Vier dagdelen per week ben ik aanwezig. Ik ben coördinator en stuur de vrijwilligers aan die op dat moment aanwezig zijn'', vertelt ze. Achter de kassa staat een wand met een massa oranjegekleurde schaatsen in het gelid. ,,Er wordt veel gebruik van de schaatsverhuur gemaakt. Degene die schaatsen huurt krijgt een polsbandje om met de letter S (schaatsen). We vertrouwen erop dat de schaatsen weer worden teruggebracht en dat gebeurt ook'', vertelt Gonnie. Er zijn echter heel veel problemen met de sluitingen van de schaatsen. De defecte schaatsen worden uit de roulatie genomen. ,,Ik vind het hier superleuk. De kinderen zijn enthousiast en we krijgen complimenten van de ouders dat het er goed uitziet. Iedereen is vrolijk'', zegt Gonnie. ,,Ben je al bij mijn nichtje geweest?'', vraagt ze vervolgens, ,,Ze loopt hier maatschappelijke stage''.

Maatschappelijke stage

Nichtje Lotte Doornekamp (13 jaar) zit op het Groenhorst College en loopt 30 uur maatschappelijke stage bij Nijkerk on Ice. Ze is enthousiast en spontaan. ,,Mijn tante Gonnie heeft gevraagd of ik hier ook kwam helpen. Ik vind het hier zó leuk. Later wil ik ook met kinderen werken'', zegt ze. Op de ijsbaan verricht ze tal van werkzaamheden. ,,Ik doe de kassa en schaatsverhuur, baantoezicht en Nicey'', vertelt ze. Regelmatig kruipt ze in het berenpak van de mascotte Nicey. ,,Dat pak is heel erg warm en je hebt maar een klein zicht. Je moet door de mond kijken. Ik kan de kleine kinderen niet goed zien, dan moet ik eerst bukken'', zegt ze. Toch vindt ze Nicey en de kassa ,,toppunten'' om te doen. Een vrijwilligster loopt voorbij en zegt: ,,Lotte doet het heel goed. Ze heeft een leuke uitstraling naar het publiek toe''. ,,Dank u wel'', zegt Lotte tegen haar. ,,Ik ben elke dag op de ijsbaan, ook in mijn vrije tijd'', zegt Lotte. Wat haar betreft is ze volgend jaar graag weer als vrijwilligster aanwezig.

Gezelligheid en sfeer

Het voormalige reisbureau van de bank op het Plein fungeert als multifunctionele ruimte voor Nijkerk on Ice. Achter de gedeeltelijk geblindeerde ramen is er een prachtig uitzicht op de ijsbaan. Vrijwilliger Rijk van Hussel pauzeert er even met een kop koffie. Kort daarvoor was hij de ijsbaan aan het schoonschuiven. ,,Ik ga elke dag naar de ijsbaan, of ik nou wel of geen dienst heb. Ik kom voor de gezelligheid en de sfeer'', zegt hij. Hij is voor de 3e keer betrokken bij Nijkerk on Ice. De 1e keer vond het evenement in de Eierhal plaats. Rijk is inzetbaar bij de schaatsverhuur, het baanonderhoud en de op- en afbouw van de ijsbaan. ,,Het is jammer dat het veel geregend heeft, dan is de opkomst minder. Als het goed weer is vliegt de dag om'', zegt hij.

Eerste hulppost

Het is ondertussen enorm druk op de ijsbaan. Rita Dasselaar en Annemieke Willigenburg, vrijwilligers van de EHBO Vereniging Nijkerk, houden een oogje in het zeil. Vrijwilligers van de EHBO verenigingen uit Nijkerk en Nijkerkerveen en het Rode Kruis Nijkerk posten dagelijks op de ijsbaan. Ze hebben een verwarmde keet ter beschikking om eventuele verwondingen te behandelen. Ook is er een AED-apparaat voor reanimatie aanwezig. Alle verwondingen worden genoteerd. ,,Er zijn veel blaren, verstuikingen, bulten op het hoofd, blauwe plekken, sneeën, tanden door de lip en één gebroken pols'', somt Rita bladerend door de notities op. De schaatsers moeten verplicht handschoenen dragen. ,,Met deze zachte temperatuur doet niet iedereen dat, maar als je valt en er schaatst iemand over je vingers dan zijn de gevolgen heel ernstig'', zegt Rita. Voor Annemieke is het de eerste keer dat ze bij een evenement post. Beide vrijwilligers zijn vol lof over de organisatie en enthousiast over het evenement: ,,De vrolijkheid erom heen en de saamhorigheid met zijn allen''.

Liters chocolademelk

Blikvanger van de ijsbaan is het glazen horecapaviljoen met uitzicht op de ijsbaan. Het is druk in het paviljoen, wat gepacht wordt door Ferry Visser, zijn echtgenote Moniek Visser - Valk en Joep de Bruijn. Zij zijn de eigenaren van tuinpaviljoen Hop-eest op het landgoed Schovenhorst in Putten. ,,Het paviljoen in Nijkerk is een leuke uitdaging voor ons. We hadden geen idee wat we konden verwachten. De aankleding hebben we zelf bedacht'', vertelt Moniek. Hun paviljoen in Putten is tijdelijk twee weken gesloten, met uitzondering van de feestdagen en geplande feesten. Twee paviljoens draaiende houden is een zware belasting. Bovendien wordt er diverse apparatuur van het paviljoen in Putten in het Nijkerkse paviljoen gebruikt.

Er zijn liters warme chocolademelk doorheen gegaan.,,Mensen associëren chocolademelk met schaatsen'', zegt Moniek. In het paviljoen worden ook warme maaltijden geserveerd waar veel gebruik van werd gemaakt. Ook hebben er diverse zakelijke arrangementen plaatsgevonden. ,,Verantwoorde producten en een goede keuken vinden wij erg belangrijk. Dat wordt erg gewaardeerd'', aldus Moniek. Als het aan Hop-eest ligt zijn ze bij de volgende editie van Nijkerk on Ice weer aanwezig. ,,Het was leuk om nieuwe mensen te ontmoeten en plannen uit te voeren'', zegt Moniek. Tijdens de opbouw van de ijsbaan had het bedrijf vier dagen de tijd om het paviljoen in te richten. Het afbreken willen zij echter in één dag klaren.

Enig minpuntje was dat er 's morgens geen festiviteiten plaatsvonden in het kader van Nijkerk 600 jaar. 's Middags was er een stadsomroeper en kon men een ritje maken met een paard en wagen. 's Avonds werd er in klederdracht gezwierd en gezwaaid op de ijsbaan. Inmiddels is de ijspret afgelopen. Zaterdag werd het evenement afgesloten met een smeltfeest.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie