Nieuwe expositie Galerie Polhus met winterse beelden en taferelen

4 januari 2013 om 00:00 Nieuws

NIJKERK - De nieuwe tentoonstelling bij Eerste Nijkerkse Galerie Polhus is een schot in de roos met prachtige winterse schilderijen en beelden. De Nijkerkse beeldend kunstenaar Harm Visser toont, met een bijzonder lijnenspel, indrukken die hij opdoet in de polder, Sjoerdtje Hak schildert hoge wolkenluchten boven haar landschappen, Bert Strijbos schildert graag 'en plein air' zijn Overijsselse omgeving, Margreet Baas richt zich in haar doeken vooral op de essentie van de natuur, Leen Kessels laat zich steeds opnieuw verrassen door een ruwe steen en Thea Figee is naast glaskunstenaar ook schilder en graficus. In glas 'verwoordt' zij haar liefde voor de natuur.

De opening wordt zondag 13 januari, 15.00 uur, ingeleid door Arie van den Berg op Spoorstraat 1 in Nijkerk. De expositie loopt t/m 24 februari en is vrijblijvend te bezoeken op vrijdag, zaterdag en zondag van 13.30 tot 17.00 uur.

door Anneke Martini

Galeriehouder Janny van Steeg zegt, terugkijkend op 2012: ,,Dit was een jaar waarin velen opnieuw hebben genoten van de prachtige exposities, waarin ik werd ondersteund door nieuwe kunstenaars en zij die de galerie een warm hart toedragen en al eerder hebben geëxposeerd. In deze plezierige samenwerking komen de prachtigste tentoonstellingen tot stand en ik hoop dit nieuwe jaar, met nieuwe energie, hiermee te kunnen doorgaan''.

Zij kan tevreden terugkijken op een geslaagd jaar wat betreft kunstuitingen in uiteenlopende disciplines, haar vernissages waren kleine feestjes voor oog, oor en inwendige mens. Een van de hoogtepunten vindt deze verslaggever de 'dubbele' opening door zowel burgemeester Renkema als zijn vrouw van een bijzondere expositie; zij het beiden vanuit een andere visie…

Harm Visser: ,,Ik kom elke keer uit de polder terug in mijn atelier met mijn hart vol indrukken. Ik wil zichtbaar maken wat mij ontroert. De ontmoeting met die vogel, de geur van de wind, de humor van het moment.''

Sjoerdtje Hak schildert landschappen, ruimtelijke vergezichten van wadden, rivieren en weilanden. De emotie die beweging van licht en lucht boven land en water oproept beeldt zij bijzonder uit. Vooral het noordelijke landschap waar de atmosfeer vochtig is en het licht anders dan in het zuiden.

Bert Strijbos heeft een eigen impressionistische werkwijze waarin zowel dekkende als transparante delen worden toegepast. Hierdoor behoudt zijn werk een zekere transparantie en straalt spontaniteit uit, mede door op locatie te schilderen.

Margreet Baas heeft een fascinatie voor het Hollandse rivieren- en plassenlandschap en dit komt op een bijzondere manier tot uiting. Geen opsmuk, maar met een fijn lijnenspel en een mooi perspectief.

Leen Kessels laat in haar beelden nieuwsgierigheid zien naar de transformatie van een ruwe steen naar een eigen beeld. Door materie weg te halen, creëert zij steeds meer lucht, ruimte en licht. ,,Wat gebeurt er als ik steen weghaal? Welke patronen komen er tevoorschijn?''

Thea Figee is een vaste gast bij Polhus. Thematiek van haar - geblazen - glaskunst is bewondering, liefde en zorg voor de natuur. Haar unica ontstaan gelaagd en kenmerkend is de zoektocht naar uitersten, het experimenteren en haar mogelijkheden in het scheppingsproces van kunst, waaruit ook haar grote liefde voor het vak spreekt.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie