Krampachtig

18 december 2012 om 00:00 Nieuws

Commentaar Henk Brinkman

De gemeenteraad heeft burgemeester Gerard Renkema voorgedragen voor herbenoeming. De raad nam het besluit in een besloten vergadering, nadat een commissie uit de raad in alle beslotenheid de voorbereidende gesprekken had gevoerd. Het besluit werd bekendgemaakt in een openbare vergadering.

Op zich begrijpelijk dat over het benoemen van personen in beslotenheid wordt gesproken. Vrijwel niemand zal graag willen dat een functioneringsgesprek met zijn baas in het openbaar wordt gehouden. Tot zover is er niets aan de hand.

Maar de raadsleden gaan er wel erg krampachtig mee om. Op de vraag of het besluit unaniem was genomen, wilde niemand reageren. Zelfs de vraag of het besluit in de openbare vergadering unaniem werd gesteund was al te veel. Het besluit werd alleen maar bekend gemaakt. Dat roept vragen op en leidt tot speculaties. Je voelt je als journalist haast een Kremlindeskundige. Die konden in de hoogtijdagen van het communisme in Rusland aan de lengte van het applaus voor de partijleider afleiden hoeveel steun de man binnen de partij had.

De besloten vergadering van de gemeenteraad duurde langer dan gepland. Als er dan geen antwoorden worden gegeven op simpele vragen, ga je jezelf afvragen waarom er dan zo lang moest worden vergaderd. Als de stemming unaniem was en dat wordt verteld is er niets aan de hand. Maar zelfs als de stemming niet unaniem was, hoeft er niets aan de hand te zijn. Als een partij om politieke redenen tegen herbenoeming zou hebben gestemd - we weten niet of dat is gebeurd - kan dat toch gewoon in openbaarheid worden gezegd.

Onder journalisten is bekend dat burgemeester Renkema niet beschikt over een feilloze dossierkennis van de besluiten die het college neemt. -,,Weet u het niet of wilt u het niet zeggen?'' ,,Nee, ik weet het echt niet.'' -Behalve als het zijn eigen dossiers betreft, want die kent hij wel. Dat hij niet alles weet, hoeft helemaal geen probleem te zijn. Destijds wilde de gemeenteraad een burgemeester die 'mens onder de mensen' zou zijn. Sinds die tijd staat Renkema vrijwel wekelijks op de foto in de kranten bij bezoeken aan gouden bruidsparen, verenigingen die iets te vieren hebben, prijsuitreikingen, jubilea en wat al niet meer. Ook als ambassadeur van Nijkerk verricht hij uitstekend werk. Maar een mens kan niet alles. Bij elke sollicitatie wil iedereen natuurlijk een 'schaap met vijf poten'. Maar de productie van schapen met vijf poten is lang geleden al stilgelegd.

Krampachtig proberen alles geheim te houden, leidt alleen maar tot meer vragen. Vertel gewoon de feiten. Ook als er politieke verschillen zijn. Daar is niets mis mee.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie