Besluit A28 ter inzage gelegd

18 december 2012 om 00:00 Nieuws

Afrit naar Hoevelaken wordt afgesloten

NIJKERK - Rijkswaterstaat heeft woensdag het Wegaanpassingsbesluit voor de verbreding van de A28 van Utrecht tot aan het knooppunt Amersfoort bekendgemaakt. De plannen liggen ter inzage op een aantal gemeentehuizen, waaronder ook dat van Nijkerk.

Voor Hoevelaken is dit besluit van belang omdat het voorziet in een sluiting van de afrit vanuit Amsterdam naar Hoevelaken.

door Henk Brinkman

De besluiten liggen ter inzage van 11 december 2012 tot en met dinsdag 22 januari 2013. In de publicatie van het ministerie wordt alleen gesproken over geluidsschermen bij Amersfoort, Zeist en De Bilt. Over de afsluiting van de afrit bij Hoevelaken wordt in de publicaties met geen woord gerept. Toch maakt die afsluiting deel uit van het besluit. Op een informatiebijeenkomst eerder deze maand in Hoevelaken werd dat deel van het besluit toegelicht.

Een alternatief dat werd gepresenteerd door de Stichting Hoevelaken Bereikbaar & Leefbaar werd door Rijkswaterstaat terzijde geschoven. De Stichting wil de afrit een paar honderd meter verleggen, zodat de problemen met het kruisende verkeer vanuit Utrecht en Amsterdam kunnen worden opgelost. Volgens Rijkswaterstaat is deze variant bekeken en niet haalbaar gebleken vanwege de meerkosten en de inpassing. Daardoor valt het buiten de scope van de Spoedwet, waaronder het Wegaanpassingsbesluit valt. De variant is daarom niet verder onderzocht. Inmiddels is bekend geworden dat Amersfoort de mogelijkheden onderzoekt om 1 tot 3 miljoen euro extra uit te trekken om de afrit wel open te houden. Dat speelt een rol bij de vorming van een nieuw college van Burgemeester en Wethouders, die momenteel gaande is.

Tegen het besluit van de minister is alleen nog beroep mogelijk bij de Raad van State. Die weg staat niet open voor lagere overheden als provincies en gemeenten. Anderen kunnen wel bezwaar aantekenen. Dat kan door een bezwaarschrift in te dienen bij de Voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State in Den Haag. Een bezwaarschrift dient de volgende gegevens te bevatten. Naam en adres gegevens, een dagtekening, het kenmerk van het besluit waartegen bezwaar wordt aangetekend en de redenen waarom het bezwaar wordt ingediend en een handtekening. De kosten bedragen 156 euro voor particuliere personen en 310 euro voor niet-natuurlijke personen.

Voorlopige voorziening

Om te voorkomen dat de bezwaarprocedure nog loopt en ondertussen het werk al wordt gestart is het van belang ook een zogenoemde Voorlopige Voorziening bij de Raad van State te vragen. Wordt die aanvraag toegekend, dan mag Rijkswaterstaat niet met de werkzaamheden beginnen.

Nadere informatie is te verkrijgen bij het Centrum Publieksparticipatie, telefoon 070-4569600.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie