Station Hoevelaken geopend

10 december 2012 om 00:00 Nieuws

Eerste trein draagt naam Henk Lambooij

HOEVELAKEN - De eerste trein op het nieuwe station Hoevelaken arriveerde zaterdagmiddag om14.46 uur. Oud-wethouder en nu burgemeester van Putten, Henk Lambooij, wachtte op het perron de eerste trein op. Samen met wethouder Geert Horst, gedeputeerde Conny Bieze en de Amersfoortse wethouder Hans Buijtelaar.

door Henk Brinkman

Lambooij mocht de naam van de trein onthullen en tot zijn verrassing was de trein naar hem genoemd. Volgens een woordvoerder van Connexxion had Lambooij dat verdiend voor zijn jarenlange inspanningen om een station in Hoevelaken te realiseren. De trein blijft zijn naam dragen.

De ceremonie was in het drukke centrum van Hoevelaken te volgen op een groot scherm van de lokale Nijkerkse omroep. OmroepN verzorgde een live-uitzending vanaf het station en vanuit het centrum van Hoevelaken. Nadat de trein weer was vertrokken knipten Horst en Bieze een lint door waarmee de toegang naar het perron werd vrijgegeven. Het plateau van het station was voor de gelegenheid overdekt met zeil.

Het station Hoevelaken is tot stand gekomen na een lang bestuurlijk traject. Henk Lambooij is als toen nog wethouder van de zelfstandige gemeente Hoevelaken in 1994 begonnen met de eerste besprekingen. Toen Hoevelaken in 2000 fuseerde met de gemeente Nijkerk nam het Nijkerkse gemeentebestuur de werkzaamheden over. Het duurde nog enige jaren voor toenmalig minister van Verkeer Karla Peijs toestemming gaf voor de bouw van het station.

Voor het bestemmingsplan was medewerking van de gemeente Amersfoort nodig, omdat het station deels op Amersfoorts grondgebied ligt. Pas in het voorjaar van 2012 was duidelijk dat er geen beletsels meer waren en kon de bouw een aanvang nemen. Dat ging in een rap tempo. Vrijdag werd de loopbrug over de A1 aangebracht. En zaterdag was het feest in Hoevelaken.

De Valleilijn van Connexxion maakt gebruik van het station. In de nieuwe dienstregeling van NS, die zondag werd ingevoerd, is voorzien dat in beide richtingen - Amersfoort en Barneveld - tweemaal per uur een trein het station aandoet.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie