Bloemlegging De Spreng voor gevallen soldaat

3 december 2012 om 00:00 Nieuws

HOEVELAKEN - De cbs 'De Spreng' heeft vrijdag bloemen gelegd bij het oorlogsmonument op Park Weldam in Hoevelaken. Dit monument staat er sinds 4 mei 1946 en is in 2008 vernieuwd omdat er meer bekend werd over de daar op 19 april 1945 gesneuvelde Schots-Canadese soldaat Walter Strang. Zaterdag 1 december was zijn geboortedag (Glasgow - 1908) en dit was de aanleiding voor de bloemlegging door kinderen uit groep 7 en 8.

Theo Zuurman

De Spreng heeft via het Nationaal Comité 4 en 5 mei het monument in Hoevelaken geadopteerd. Dit is een landelijk onderwijsproject waarbij leerlingen van groep 7 en 8 een oorlogsmonument in hun eigen dorp of buurt 'adopteren'. Kinderen leren door dit project meer over de lokale geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog, de traditie van herdenken en bijbehorende rituelen. De afgelopen weken hebben de leerlingen van De Spreng vijf lessen gehad over oorlogsmonumenten in het algemeen en over het Walter Strang monument in het bijzonder. Tevens hebben zij een viertal gedichten gemaakt die vooraf aan de bloemlegging voorgedragen werden.

De Nijkerkse wethouder Bert de Graaf sprak voor de minuut stilte de kinderen en docenten toe: ,,Het is onze gezamenlijke verantwoordelijkheid om vrijheid in het leven van vandaag de juiste inhoud te geven en mede daardoor vrijheid veilig te stellen voor de toekomstige generaties,'' zei de wethouder onder andere en besloot met ,,ik hoop dat jullie tijdens de lessen hebben geleerd dat oorlog voeren zinloos is en dat dit nooit meer mag gebeuren.''

Pipe-Major FrankJan de Boone van The Seaforth Highlanders of Holland uit Voorthuizen stond de groep spelend op de doedelzak bij het monument op te wachten en speelde na de minuut stilte een lament als eerbetoon aan de gevallenen.

Leerlinge Karlijn van den Berg schreef het gedicht 'Oorlog vergeten'.

Je kan een mens uit een oorlog halen,

maar de oorlog niet uit een mens.

De oorlog vergeten,

voor velen een wens.

Nu jaren na de oorlog,

nog steeds niet vergeten.

Hoe kon zoiets gruwelijks beginnen,

wie zou het weten.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie