Traditionele Kerstsamenzang bij Euretco

29 november 2012 om 00:00 Nieuws

HOEVELAKEN - In het gebouw van Euretco (voorheen Intres) aan de Koninginneweg 1 in Hoevelaken zal op zaterdagavond 15 december de traditionele Kerstsamenzang worden gehouden, waarvoor ook dit jaar weer vele honderden belangstellenden worden verwacht. De aanvang is 19.30 uur, de zaal is open vanaf 19.00 uur. Het programma bestaat uit samenzang van kerstliederen, afgewisseld met enkele lezingen.

door Gerrit Steen

Het gelegenheidskoor bestaat uit leden van Het Pauluskoor, de Lofstem, het Midweekkoor, de Eshof-cantorij en gospelkoor Free, dat daarnaast ook haar eigen programma presenteert. Ook een aantal jongeren die deelnemen aan het Gracehome project in India zingen mee in het gezamenlijke koor. Een gelegenheidsorkest van vrijwilligers uit Hoevelaken en omstreken zorgt voor de instrumentale begeleiding. Het orkest staat, evenals het koor, onder leiding van Henk Boswijk.

Gratis toegang

Gospelgroep Free o.l.v. Marianne van Manen zal met een eigen programma meewerken aan deze kerstsamenzang en ook zal er weer een kinderkoor deelnemen onder leiding van Annehes Boezeman en Dicky van der Veer. Verder werken mee Skip van Rooij op piano, Saskia Verhoeven als soliste en Michael Blaas als lector. De toegang tot de samenzang, waar in het verleden soms wel 1000 mensen op af kwamen, is gratis. Na afloop van de Kerstsamenzang is er bij de uitgang een collecte. De opbrengst is bestemd voor het project 'Gracehome India'.

Traditie

De Kerstzangdienst kent een traditie van 46 jaar. Voor het eerst werd ze georganiseerd in de zestiger jaren, om precies te zijn 1965, door de christelijke zangvereniging Vox Jubilans. De toenmalige locatie was het voormalige dorpshuis de Stuw, de plaats waar nu de bibliotheek in gevestigd is. De eerste Kerstzangdiensten werden indertijd muzikaal begeleid door de plaatselijke fanfare. In de jaren daarna ging het kinderkoor meedoen en ook de gospelgroep 'De Religion Singers' onder leiding van Riet van Deuveren deed een muzikale duit in het zakje. Weer een jaartje later kwamen de zangers en zangeressen van het Pauluskoor erbij. De belangstelling werd steeds groter en groter en de ruimte na verloop van tijd te klein.

Enthousiasme

De grote beurszaal van Topkring bleek een perfecte oplossing. Hier was ruimte genoeg voor de koren, het podium en het publiek. Er was zoveel ruimte en het enthousiasme onder zowel de deelnemers als de toeschouwers was zo groot dat er steeds meer belangstelling van koren kwam om ook deel te mogen nemen. Toen ook nog de Lofstem, de jonge Lofstem, Eljakim en later ook het Midweekkoor mee gingen doen was het muziekfestijn compleet.

Bekende Hoevelakers

Ook kwam er een gelegenheidssymfonieorkest van de grond, ook geheel bestaande uit Hoevelakers. Bekende deelnemers hieraan waren onder meer dokter Ad Haartsen (hoorn) en dominee Dirk Monshouer (chello). De Nederlands Hervormde Bondskerk, de Eshof gemeente en de Paulus Parochie, allemaal gaven ze acte de presente. Alle aan deze kerken gerelateerde koren hadden hun eigen afgevaardigden in de organisatiecommissie. Het was, is en blijft een muzikaal festijn dat tot ver in de omtrek zijn weerklank had en heeft. De directie van Euretco zet de traditie voort om het jaarlijkse evenement te ondersteunen zoals Intres dat jarenlang gedaan heeft. Dat Euretco faciliteiten biedt om de Kerstsamenzang manifestatie ook dit jaar ongewijzigd te laten plaatsvinden wordt bijzonder gewaardeerd door de voorbereidingscommissie die hiervoor haar dank uitspreekt.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie