Preventief zout strooien

27 november 2012 om 00:00 Nieuws

NIJKERK - De gemeente gaat voortaan preventief en nat zout strooien als er gladde wegen worden verwacht.

door Henk Brinkman

Dit voornemen is gebaseerd op een evaluatie van het strooibeleid in de afgelopen twee winters. In de winter van 2011-2012 was het weer relatief zacht, maar er was een periode met strenge vorst en hevige sneeuwval. Door die combinatie was het een hele opgaaf de wegen schoon te houden. De gemeente constateert zelf dat zij de wegen slecht schoon kreeg. Er moest meer zout worden gestrooid dan gebruikelijk. In totaal is er 19 dagen zout gestrooid met een verbruik van 300 ton.

Nu wil de gemeente preventief en nat strooien. Dan kan er vooraf worden gestrooid en hoeft niet te worden gewacht op sneeuwval of gladde wegen. En er is minder strooizout nodig. Ook zijn aan de hoofdstrooiroute de stoepen en inritten van de beide gezondheidscentra aan de Oranjelaan en in Corlaer toegevoegd. Bovendien worden de belangrijkste fietspaden niet alleen gestrooid, maar ook met borstels schoongehouden. Volgens de gemeente is dat zeer effectief bij veel sneeuwval.

Inkoop zout

Nijkerk heeft in samenwerking met gemeenten in de regio Noord Veluwe zout ingekocht. Als wintervoorraad is 430 ton zout in het contract met d

leverancier opgenomen. In de zoutloods op de Flier ligt een voorraad van 180 ton zout en 30 ton pekelwater. In het contract met de leverancier is opgenomen dat binnen 24 uur na bestelling het zout moet worden geleverd, zodat er geen acute tekorten ontstaan.

Mocht er echt een tekort ontstaan, dan stelt het ministerie van Infrastructuur de zogenoemde zoutloketten in. Maar dat is een noodmaatregel die alleen wordt genomen als er landelijk een tekort aan strooizout dreigt te ontstaan. De gemeente verwacht niet dat het zover zal komen, omdat de wegbeheerders hun voorraden na de afgelopen twee winters sterk hebben vergroot.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie