Kamervragen aan staatsecretaris Zijlstra over dove studente uit Hoevelaken

31 augustus 2012 om 00:00 Nieuws

HOEVELAKEN/UTRECHT - GroenLinks Tweede Kamerlid Linda Voortman heeft kamervragen gesteld aan staatssecretaris Zijlstra over het weigeren van een dove studente aan de School voor Journalistiek in Utrecht. Voorman wil dat staatssecretaris Zijlstra (Onderwijs) er voor zorgt dat de dove Lisa Hinderks uit Hoevelaken met haar studie journalistiek kan beginnen. Dat meldden diverse media deze week.

De 17-jarige Lisa zou deze week, vlak voor haar studie aan de School voor Journalistiek (SvJ) aan de Hoge School in Utrecht zou beginnen, te horen hebben gekregen van de SvJ dat ze haar diploma niet zou halen vanwege haar handicap, ondanks een zeer hoge score bij de toelatingstest. Aanvankelijk was Lisa welkom, maar nu heeft Lisa te horen gekregen dat zijn vakken als radio- en televisievakken moet volgen. Hiervoor moet zij ook geluidsopnamen monteren en vanwege haar handicap is dat onmogelijk. Maar Lisa wil schrijvend journalist worden. Volgens Kamerlid Voortman is het dan ook niet uit te leggen dat iemand die aantoonbaar geschikt is voor de opleiding op grond van beperking de opleiding niet mag volgen.

Lisa Hinderks schreef op haar Facebookpagina : 'Niet te geloven dat dit kan in Nederland. Ik, als doof meisje, had me aangemeld voor de opleiding Journalistiek, heb die toelatingstoets gedaan, kwam op rangordenummer 5 (van de 500), dus ik zou uitermate geschikt zijn voor die opleiding. Maar wat hoor ik afgelopen vrijdag: 'Als je deze opleiding zou doen, zou je je diploma niet kunnen halen, want je bezit bepaalde vaardigheden niet, en om je diploma toch te kunnen halen moeten er te veel aanpassingen worden gedaan en dat kost te veel tijd en te veel geld.' Dit vertellen ze mij drie dagen voordat mijn introductieweek begint?'

De SvJ heeft aangegeven dat er absoluut geen sprake van weigering is. Wel geeft de SvJ aan dat zij Lisa heeft gewezen op de eventuele problemen.

Lisa Hinderks is overstelpt met reacties, zowel positief als negatief. Zo hekelt de Gehandicaptenraad de opstelling van de SvJ. Lisa zelf weet nog niet wat ze gaat doen en heeft aangegeven misschien gewoon door te gaan met de opleiding docent Nederlands.

Kamerlid Voortman vindt de vragen aan de staatssecretaris toch relevant. Zij meent dat de school iemand met een handicap niet moet vertellen dat het niet lukt, maar bezien hoe het wel zou kunnen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie