Groots werk station Hoevelaken

28 augustus 2012 om 00:00 Nieuws

HOEVELAKEN - Meer dan 15 jaar is er over gesproken, overlegd, gelobbyd en wat er al niet eer aan bestuurlijke mogelijkheden zijn om het voor elkaar te krijgen. Maar nu een paar maanden na de laatste besluitvorming zijn de bouwers druk bezig. Afgelopen weekend werd groot materieel uit de kast gehaald voor de bouw van station Hoevelaken.

door Henk Brinkman

Het werd groot hijswerk met twee kranen, één tussen de spoorbaan en de snelweg A1 en de andere aan de andere kant van de spoorbaan, die een zogenaamde stalen tafelconstructie op hun plaats hesen. Ook de luifels en het vakwerk voor het dak van het station werden op hun plaats gehesen. Het station torent daarmee straks metershoog boven de spoorbaan uit.

Reizigers die vanaf maandag vanuit Oost-Nederland naar Amersfoort reisden en vice versa, reden ineens onder de ruwbouw van een nieuw station door. In totaal wordt het station circa vijftien meter hoog.

Het ging niet zonder slag of stoot, afgelopen zaterdagavond. Het was de bedoeling dat rond middernacht de boel op zijn plaats zou zijn gezet, maar door regen en wind liepen de werkzaamheden uit en was het werk pas tegen vijf uur zondagochtend klaar.

Omdat het treinverkeer was stilgelegd heeft ProRail van de gelegenheid gebruik gemaakt om ook andere werkzaamheden uit te voeren op het traject. Zo werden overwegen aangepakt in Amersfoort (Hogeweg) en Nijkerk (Nijkerkerweg), vond er vernieuwing van ballast en dwarsliggers tussen Stroe en Apeldoorn plaats en werd er rijdraad van de bovenleiding vernieuwd tussen Barneveld en Apeldoorn.

Nieuwe stations

Het nieuwe station Hoevelaken maakt onderdeel uit van in totaal negen nieuwe stations die in heel Nederland vanaf 9 december open gaan. Station Hoevelaken zal deel uit gaan maken van de Valleilijn tussen Amersfoort en Ede-Wageningen. De Valleilijn wordt geëxploiteerd door Connexxion.

Het idee voor een station Hoevelaken dateert al uit de jaren '90, toen in de Hoevelakense gemeenteraad plannen werden gesmeed. Na de fusie tussen Hoevelaken en Nijkerk nam het Nijkerkse gemeentebestuur het initiatief over. Uiteindelijk gingen het ministerie en ProRail akkoord. Het stationwordt mede gefinancierd door de provincie Gelderland.

De huidige burgemeester van Putten, Henk Lambooij, heeft als wethouder van Hoevelaken en later Nijkerk veel bestuurlijke energie gestoken in de komst van het station. Uiteraard is hij zaterdagavond een kijkje wezen nemen. Gevraagd naar de plannenmakerij en de lange procedure, zegt Lambooij: ,,Ik kan er een boek over schrijven met heel veel leuke details.'' Lambooij, die nog in Hoevelaken woont, is blij dat het nu eindelijk zover is, dat er treinen in Hoevelaken stoppen.

Foto's

Fotograaf Arjen Gerritsma legde de hijswerkzaamheden vast op de foto. Een klein deel daaruit is te zien op de website van deze krant, www.destadnijkerk.nl. Op zijn eigen website is een grotere fotoreportage te zien. (http://stockfotonijkerk.nl)

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie