Strategische meesterzet brengt Wilbert van den Burg succes

11 juli 2012 om 00:00 Nieuws

NIJKERK - Door met droogweerbanden op een nat circuit te starten, maakte Wilbert van den Burg met het Visual Art & Design Racing Team een gewaagde keuze op het Belgische Circuit Zolder. Gelukkig droogde het asfalt op en de 38-jarige ondernemer werkzaam in Nijkerk reed naar een verdiende derde plaats in de Dutch Renault Clio Cup.

,,Het was een behoorlijke gok, maar die heeft wel goed uitgepakt'', vertelt Van den Burg die blij is om op deze manier het weekend af te sluiten. De kwalificatie en de eerste wedstrijd verliepen minder voorspoedig als het om snelheid gaat. Toch kende hij alle geluk van de wereld. Bij de start van race één raakten meerdere coureurs betrokken bij een crash, die een enorme ravage op het rechte stuk veroorzaakte. ,,Ik zag ze links en rechts vliegen terwijl ik er precies tussendoor kon rijden. Daar heb ik veel mazzel mee gehad.''

Inhaalrace

De afstelling van de auto werd helemaal omgegooid om beter aan de start van de tweede wedstrijd te verschijnen. Ook de weersomstandigheden werkten mee. De temperatuur was flink gedaald en regenbuien waren 's ochtends over het circuit getrokken. Ondanks dat het droog was geworden, was de baan nog wel nat. Wilbert was één van de weinige coureurs die het aandurfde om op slicks de wedstrijd te beginnen. ,,Ik houd wel van regen! Op sommige plekken moest je nog wel even oppassen, maar vanaf de tweede ronde kon ik al naar voren rijden'', herinnert Van den Burg zich, die van plaats 23 vertrok. Zijn opmars werd gestaakt door de safety car, die de wedstrijd voor enkele ronden neutraliseerde vanwege een gecrashte deelnemer. En dat was jammer. ,,Aan de ene kant is dat wel goed, want dan komt het veld dicht bij elkaar. Maar nu was dat nadelig omdat we heel snel waren.''

Reden tot klagen had Wilbert niet, want hij vloog na de herstart door het veld en klom in de laatste ronde knap naar plaats zeven overall en de derde stek in de Olympia-klasse. Dat is een categorie voor iets minder ervaren rijders. ,,Ik kwam net een ronde tekort, want anders had ik mijn concurrent Jan Muys ook kunnen verschalken. Dat had ik graag gewild'', zegt Van den Burg.

Champagne

,,Wat een fantastische race en goede afsluiting van het weekend. Ik kijk nu al ontzettend uit de Masters'', aldus Van den Burg. Dankzij de sterke prestatie klimt hij naar een gedeelde vierde plaats in het Olympia-klassement. De volgende wedstrijden van de Dutch Renault Clio Cup vinden in het weekend van 15 juli plaats op Circuit Park Zandvoort tijdens het evenement RTL GP Masters of Formula 3.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie