Jaap Kroonenburg geeft concert in Grote Kerk Nijkerk

8 juli 2012 om 00:00 Nieuws

NIJKERK - De bekende organist Jaap Kroonenburg komt dinsdagavond 17 juli naar Nijkerk. Hij zal dan een concert geven in de Grote Kerk, op het monumentale orgel uit 1756. Het programma vermeldt bekende en minder bekende orgelwerken van componisten uit verschillende eeuwen. De aanvang van het concert is 20.00 uur. De toegang is vrij; er zal een collecte worden gehouden ter bestrijding van de kosten. Na afloop is er koffie en thee voor wie dat wil.

Het concert wordt geopend en afgesloten met muziek van Bach (Fantasia en Fuga in c, het bekende koraal Ich ruf' zu dir en de grootse Fantasia in G). Via muziek van Avison en Krebs belanden we in de negentiende eeuw met muziek van Merkel, Schneider en Saint-Saëns. Saint-Saëns is vooral bekend door zijn orkestmuziek, concerten en kamermuziek, maar hij schreef ook een aantal orgelwerken, zoals de Troisième Fantaisie die op 17 juli op het programma staat. Het volledige programma is te vinden op muziek.hervormdnijkerk.nl.

Jaap Kroonenburg, geboren in Alkmaar, studeerde vanaf 1968 orgel bij Feike Asma. In 1981 behaalde hij aan het Rotterdams Conservatorium het Solistendiploma Orgel (Uitvoerend Musicus), onder leiding van André Verwoerd. Vanaf 1972 is hij als organist verbonden aan de Grote of Nieuwe Kerk te Maassluis, eerst als tweede organist naast Feike Asma en na diens overlijden in 1984 als vaste bespeler van het befaamde Garrelsorgel. Als voorzitter van de orgelcommissie van Maassluis organiseert hij diverse activiteiten rond het orgel, zoals concerten en rondleidingen.

Daarnaast geeft Jaap Kroonenburg door het jaar heen talrijke, goed bezochte orgelconcerten in het land en maakte hij diverse plaatopnamen en cd's. Zo is van hem de serie 'Mendelssohn & more' verschenen, bracht hij cd's en een dvd uit met koraalbewerkingen van Feike Asma en een serie cd's met werken van Guimant.

Vanwege zijn verdiensten ontving hij tweemaal een onderscheiding van de Société Académique d'Education 'Arts, Sciences et Lettres' in Parijs. In 2008 werd hij benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie