Driekwart eeuw EHBO vereniging in Nijkerk

31 mei 2012 om 00:00 Nieuws

NIJKERK - De EHBO (Eerste Hulp Bij Ongelukken) Vereniging Nijkerk is op 9 juni 1937 opgericht en bestaat 75 jaar. Van 1937 - 1962 is een overzicht van de notulen bewaard gebleven. Daarin staat ondermeer dat in 1944 aan de 'Nederlandsche Vereeniging EHBO Afdeeling Nijkerk' werd verzocht een noodziekenhuis met 60 bedden in te richten in de voormalige school aan de Gasthuisstraat. Anno 2012 is de EHBO Vereniging nog steeds actief. Het jubileum wordt op zaterdag 9 juni gevierd met een receptie voor genodigden in 't Koetshuis Partycentrum.

door Belinda van der Horst

foto's beschikbaar gesteld door de EHBO vereniging

Het overzicht van de notulen is, naar alle waarschijnlijkheid, getypt door de Nijkerkse architect H. van der Stelt. Het briefpapier vermeld namelijk zijn naam, beroep en adres: Groenestraat 10. Van der Stelt had, zoals het overzicht vermeld, van 1941 - 1945 zitting in het bestuur van de EHBO. Eind 1936 ging de eerste EHBO-cursus van start, met 26 deelnemers, die werd verzorgd door de Nijkerkse huisartsen dr. F.H. van Lent en dr. Leerink. Het examen vond plaats in mei 1937 waarvoor alle cursisten slaagden.

Noodziekenhuis

Op 9 juni 1937 werd de 'EHBO Afdeeling Nijkerk' opgericht waar alle cursisten, op 1 na, lid van werden. Dr. Van Lent werd als voorzitter gekozen. Op 6 januari 1938 sloot de EHBO zich aan bij de 'Nederlandsche Vereeniging EHBO'. In oktober 1944 werd de EHBO verzocht om binnen een week een noodziekenhuis met 60 bedden in te richten in de school aan de Gasthuisstraat. Er werd met diverse organisaties samengewerkt waaronder met het Rode Kruis Nijkerk. In 1944 werd dr. Van Lent als gijzelaar afgevoerd. Als blijk van waardering voor hun inzet in de oorlogsjaren ontving de EHBO op 24 november 1945 een oorkonde in de Universiteit van Amsterdam. De EHBO zette zich in bij wieler-, motor- en paardensport, school- en polowedstrijden, de TT races en de Veluwe Wandeltocht. In 1954 werd er 700 keer eerste hulp verleend. Dr. Tjoelker werd in 1957 als docent aangetrokken.

50 gulden

In het stadsarchief bevindt zich nog een brief van de EHBO uit 1938, gericht aan Burgemeester en Wethouders. In verband met de TT Assen (motorrace) kwam er veel verkeer door Nijkerk. De EHBO werd verzocht om een aantal eerste hulpposten in te richten. De financiële situatie van de pas opgerichte EHBO was echter nog summier. Daarom diende de EHBO een verzoek in aan B&W voor een financiële bijdrage van 50 gulden voor de aanschaf van verbandmiddelen ten behoeve van de eerste hulpposten.

Anno 2012 bestaat het bestuur van de EHBO uit voorzitter Egbert Oosterhof, vicevoorzitter Jan van Dijk, secretaresse Gea van Dijk, penningmeester Gert Meiling en bestuurslid Willy van den Brink. De voorzitter is daarnaast kaderinstructeur bij de EHBO. Gea van Dijk is om een andere reden gemotiveerd: ,,De EHBO kwam op mijn pad. Ik vind het interessant om met mensen bezig te zijn en om iets te leren.'' Echtgenoot Jan is via haar bij de EHBO gekomen.

De EHBO telt 160 leden en heeft haar onderkomen in wijkcentrum Wulfshoeve. In het verleden was de vereniging op diverse locaties gehuisvest: de voormalige huishoudschool (Van Reenenpark), het voormalige Rode Kruisgebouw (Beatrixhof) en De Klinker (Venestraat).

De Nijkerkse huisarts dr. H. Smorenburg is aan de vereniging verbonden en doceerde in het verleden de theorie van de EHBO lessen. Tegenwoordig worden de lessen in zijn geheel gegeven door de kaderinstructeurs Egbert Oosterhof en Clemens Viester. Jaarlijks wordt er één basiscursus EHBO gegeven inclusief reanimatie. Het is ook mogelijk om enkel een reanimatiecursus te volgen. De meeste deelnemers volgen een EHBO-cursus omdat zij in de thuissituatie of op hun werk niet weten hoe zij eerste hulp kunnen verlenen. ,,De animo voor een EHBO-cursus is tanende door de BHV (Bedrijfshulpverlening)'' zegt Van Dijk. Ironisch genoeg geeft de EHBO Vereniging aanvullende EHBO aan de BHV. Als men het EHBO-diploma heeft behaald moeten er herhalingslessen per seizoen gevolgd worden anders verloopt het diploma. ,,Om tegemoet te komen aan de wensen van onze leden gaan wij, als proef, op 2 of 3 zaterdagochtenden herhalingslessen geven inplaats van 's avonds'' vertelt Oosterhof. De kosten voor een basiscursus EHBO (€ 210,00) worden veelal helemaal of gedeeltelijk door de zorgverzekeraar vergoed.

De EHBO Vereniging geeft ook Jeugd-EHBO aan groep 7/8 van basisschool Het Baken. Daarnaast is de EHBO ook actief met posten bij evenementen zoals bij: manege Luxool, Sparta Korfbal, gymnastiekverenigingen, Hockeyclub Nijkerk en bij éénmalige evenementen. Bij Nijkerk on Ice werd er in samenwerking met de EHBO Vereniging Nijkerkerveen en het Rode Kruis Nijkerk gepost. Met de Volksuniversiteit Nijkerk is een samenwerkingsverband aangegaan. De EHBO-cursus wordt in hun cursusboekje opgenomen. Men kan zich via de Volksuniversiteit voor de cursus inschrijven, die start in september aanstaande.

AED Alert

De EHBO heeft zich lokaal sterk gemaakt voor de invoering van AED (Automatische Externe Defibrillator) Alert voor Burgerhulpverlening in woonwijken. . Getrainde vrijwilligers krijgen vanuit het AED-Alert systeem, die vanuit de meldkamer 112 bestuurd wordt, een SMS-bericht om een slachtoffer met hartfalen te reanimeren. ,,Om als vereniging een daad te stellen hebben wij zelf 4 AED's geïnstalleerd: in de Van Zuylenstraat; Burgemeester Hoekstrastraat; Rubenslaan en Wikke. Aanvankelijk leek de Gemeente Nijkerk hierop positief te reageren. Met de komst van de First Responder Brandweer (FRB) haakte de gemeente echter af voor de woonwijken in Nijkerk. Alleen in de kernen Nijkerkerveen en Holkerveen kwamen AED's in verband met overschrijding van de aanrijtijd van 6 minuten van de FRB. (De FRB begint voor de komst van de ambulance met reanimatie red.). Wij vinden het heel erg jammer dat de gemeente heeft afgehaakt, we kunnen de kar niet alleen trekken. We bemiddelen bij bedrijven om een AED te plaatsen. Zo dragen we toch een steentje bij. We blijven het AED Alert stimuleren'' aldus het bestuur.

* Informatie: www.ehbo-nijkerk.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie