Tigo Renes als Nederlands judokampioen op de hoogste trede van het podium in Tilburg
Tigo Renes als Nederlands judokampioen op de hoogste trede van het podium in Tilburg Jolanda Renes

NK-goud voor judoka Tigo Renes

30 maart 2018 om 07:07 Sport/sport

NIJKERK Op 10 maart bekroonde Nijkerker Tigo Renes zijn trainingsarbeid met een gouden medaille op het Nederlands Kampioenschap Judo in de leeftijdscategorie tot 18 jaar. De winst in de klasse tot 81 kg kwam niet vanzelf, want Renes had veel tegenstand in Tilburg.

Rob Schoon

,,De loting was niet heel gunstig, want ik kreeg te maken met goede tegenstanders, waarvan sommigen meer ervaring hadden met dit soort wedstrijden en bij de kanshebbers hoorden," kijkt Renes terug. ,,Maar het ging super en ik won alle wedstrijden, maar dat er drie werden beslist met een golden score zegt al genoeg over de spanning."

GELIEFDE MAT De liefde voor de judosport kwam bij Tigo Renes toen hij zeven was. ,,Mijn broer deed aan judo en ik stond te springen om ook de mat op te mogen. Toen ik uiteindelijk begon, bleek al snel dat ik er aanleg voor had, want ik behoorde altijd tot de beteren van de groep."

Club Rebel bleek een prima leerschool voor de fanatieke Renes. ,,Judo is echt een sport waar het draait om techniek. Ook personen die niet aan wedstrijden willen meedoen, hebben er veel aan, bijvoorbeeld door het leren van valtechnieken. Zelf wist ik al snel dat ik verder wilde, want de sport ligt me goed en ik heb er veel plezier aan."

VEEL TRAINEN De weg naar de top van Nederland duurde voor de zestienjarige Tigo Renes bijna tien jaar. ,,Het was en is een kwestie van heel veel trainen, eigenlijk dagelijks, en letten op je eetpatroon, zeker voor wedstrijden. Ik train overigens inmiddels ook bij Bushi in Arnhem, omdat ik daar nog meer leer en meer tegenstand heb op trainingen."

De zwarte band heeft Tigo Renes op zijn vijftiende gehaald. ,,Dat mag pas in het jaar dat je zestien wordt. Dit jaar was het doel om het podium te halen op het NK en me te plaatsen voor de Europa cups. Ik kan wel zeggend dat het aar wat dat betreft geslaagd is met deze gouden medaille. Maar de doelen zijn meteen wat naar boven bijgesteld."

EUROPEES JUDO Via kwalificatietoernooien wil Tigo Renes zich nu plaatsen voor het Europese kampioenschap eind juni in Sarajevo. ,,Afgelopen weekend was er een meetmoment tijdens de Masters in Bremen. Daar werd ik tweede, dus vooralsnog blijft het voorspoedig gaan. Als ik de komende toernooien in Berlijn en Teplice ook goed presteer, komt het doel in zicht. Het blijft echter oppassen, want even verslappen en je ligt uit een toernooi, want de concurrentie is groot."

,,Concentratie en geen fouten maken, dat is belangrijk. En dat tegen een tegenstander die je wil verslaan, dat maakt de sport heel intensief. In de NK-finale kreeg ik twee keer een chido, een straf. De derde zou betekenen dat ik verloor, maar dat overkwam mijn tegenstander. Voor mij betekende het de grootste prijs tot nu toe, maar als het aan mij ligt, gaan we voor meer in de toekomst en daar blijf ik voor trainen."

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie