Terschuurse Boys en Hoevelaken in evenwicht

8 april 2012 om 00:00 Nieuws

Scoreverloop: 18. Rob Porte 1-0; 74. Peter van der Weerd 1-1.

HOEVELAKEN - Na vijf overwinningen in de maand maart, een score van 100%, weet sc Hoevelaken na één speeldag in april al, dat het dit huzarenstukje in deze maand niet zal herhalen. Net als in de thuiswedstrijd tegen Terschuurse Boys (2-2) werd het ook op het terrein van de buren gelijk: 1-1. Na een voorzet van Jaap van der Weerd stond Rob Porte voor rust op de juiste plek, om Terschuurse Boys op voorsprong te schieten. De broer van Jaap, Peter van der Weerd, die in een Hoevelakens shirt voetbalt, kopte Hoevelaken een kwartier voor tijd naast de gastheren. Met die 1-1 uitslag, die vroeger een puntendeling werd genoemd, kregen beide ploegen waar het recht op had. Zowel een overwinning als een gelijk spel zou voor beide ploegen teveel of te weinig zijn geweest. Terschuurse Boys was in de eerste doorgang wat vaker in het Hoevelakense strafschopgebied te vinden, Hoevelaken na de thee wat meer in dat van Terschuur. Beide ploegen profiteerden daarvan eenmaal.

Hotseknotsebegoniavoetbal is een term, die binnen de voetbalsport nogal eens wordt gebruikt wanneer er weinig lijn in het spel zit. In de eerste helft was dat zeker het geval, want van enige opbouw was bij beide ploegen nauwelijks sprake. Het was voornamelijk de lange bal, die gehanteerd werd en daarbij moet de bal een keer goed vallen. Daarvan was, afgezien van een treffer en een afgekeurde goal van Terschuurse Boys, geen sprake. Hoevelaken probeerde wel aan te dringen, maar gevaar kwam daarvan niet. Michel van de Bunt was met een kopkans nog het dichtst bij een treffer, maar verder probeerde Hoevelaken met schoten van afstand het doel van Terschuurse Boys te belagen. De schoten ontbeerden overtuiging, kracht en richting.

Het beeld van de wedstrijd kreeg pas na twintig minuten in de tweede helft een ander gezicht. Dat had alles te maken met de inbreng van Dennis de Haas, die aan Hoevelakense kant niet alleen wat meer voetbal in de ploeg bracht, maar ook meer strijd. In zijn eerste balcontact wist de Hoevelakense middenvelder al met de buitenkant van de rechtervoet een medespeler in het strafschopgebied te bereiken, een actie die direct afweek van het steriele spel tot dan toe. In zijn tweede actie, al twee minuten na zijn entree, plantte De Haas zijn lichaam vol in dat van tegenstander Jaap van der Weerd. Vanaf dat moment had scheidsrechter Smits zijn (gele) kaarten nodig, om de wedstrijd binnen de perken te houden.

Het laatste kwart van de wedstrijd was volledig voor Hoevelaken. Het spel speelde zich voornamelijk op de helft van Terschuurse Boys af. Een treffer kon bijna niet uitblijven en die viel een kwartier voor tijd, toen Peter van der Weerd vanuit een vrije trap de bal hard in het net kopte. Hij was daarmee meer succesvol dan net na de rust, toen hij na een inzet de bal net voorlangs zag gaan.

Het in groten getale opgekomen publiek, op deze 7e april voornamelijk gekleed in winterjassen met sjaal en handschoenen, ging er nog maar eens goed voor staan. Treffers vielen er echter niet meer, ondanks het inbrengen van Erik van de Lagemaat en Ramon Geijtenbeek aan Hoevelakense kant in de slotfase van de wedstrijd. Wel vielen er nog wat opstootjes te noteren, maar die waren na het laatste fluitsignaal van de goed acterende scheidsrechter snel vergeten tijd.

Komende maandag speelt Hoevelaken in Biddinghuizen de inhaalwedstrijd tegen BAS. Net als de wedstrijd tegen Terschuurse Boys geldt die ontmoeting nog voor de tweede periode. De derde periode, waarin Hoevelaken met een maximum score de ranglijst aanvoert, gaat op zaterdag 14 april weer verder. Hoevelaken moet het dan in Vaassen opnemen tegen VIOS, de nummer twee op de ranglijst.