'Houd Hoevelaken Leefbaar'

6 april 2012 om 00:00 Nieuws

De bijeenkomst, een zogenaamde Ontmoeting, was georganiseerd door de gemeenteraad van Nijkerk. De raad wilde zich laten informeren over de bereikbaarheid, maar vooral over de leefbaarheid van Hoevelaken na de reconstructie van het knooppunt.

HOEVELAKEN/NIJKERK - In een afgeladen restaurant van het stadhuis, pleitte de Stichting Hoevelaken Bereikbaar & Leefbaar voor extra maatregelen om Hoevelaken leefbaar te houden na de reconstructie van het knooppunt. door Henk Brinkman

Woordvoerder Joyce Ramsbotham van de Stichting Hoevelaken Bereikbaar & Leefbaar (SHBL) zette in een presentatie uiteen wat de gevolgen zijn als er geen aanvullende maatregelen worden genomen.

Zij schetste de plannen voor de reconstructie waardoor het knooppunt twee fly-overs krijgt en mogelijk nog een derde, waardoor het verkeer hoog boven het maaiveld komt. Bovendien worden de A1 en de A28 verbreed tot 2x 4 rijstroken. Zij wees op de extra geluidsbelasting als er geen maatregelen worden genomen. ,,Bij een continue geluidsbelasting van 42 dB krijgen mensen last van slaapverstoringen. Bij 50dB treden leerstoringen op en bij 60dB is er een verhoogd risico op hartinfarcten. Daarom moet hier nu aandacht aan worden geschonken. Het knooppunt moet na de reconstructie weer 40 jaar mee. Dan moeten nu maatregelen worden meegenomen. Dan kost het minder. Op korte termijn bezuinigen, geeft ellende op lange termijn.”

Ramsbotham pleitte voor extra geld van Nijkerk dat kan worden ingezet om geluidswerende maatregelen te kunnen meenemen bij de reconstructie. Ook pleitte zij ervoor dat er niet wordt gewerkt met theoretische berekeningen, maar dat het geluid echt wordt gemeten, zowel voor als na de reconstructie. ,,Geluidsberekeningen zijn onnauwkeurig bij complexe situatie. Er wordt dan geen rekening gehouden met het roleffect van de geluidsschermen. Bovendien wordt de situatie steeds complexer. Je moet langdurig meten wat de geluidsbelasting is. Voor en na reconstructie. Je kunt dan maatregelen nemen en aantonen of die werken.”

Ook wil zij dat Nijkerk zich inzet voor een reductie van geluidsoverlast tot een niveau van maximaal 50 dB voor het hele dorp.

Een andere wens is dat ook de luchtkwaliteit zou moeten voldoen aan de wettelijke eisen

Zij pleitte ervoor dat Nijkerk geld apart zet voor bovenwettelijke maatregelen. ,,Dat is een signaal aan de minister, de provincies en de andere gemeenten.”

De Nijkerkse gemeenteraad buigt zich vanavond (donderdag 12 april)over de kwestie. De vergadering in het stadhuis begint om 20 uur.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie