Voormalig klooster is nu opvangcentrum voor verslaafden

26 maart 2012 om 00:00 Nieuws

Het is voor Willemijn en Johan Kok eigenlijk de gewoonste zaak van de wereld dat zij mensen opvangen die het moeilijk hebben. Al jaren stelden zij hun huis en hart open voor hoofdzakelijk mannen en jongens die worstelden met verslavingsproblemen. Tot ze moesten constateren dat hun huis te klein werd, omdat ze de hulpvragen niet meer aankonden. Daarom werd drie jaar geleden stichting Intro opgericht. Ze zochten aansluiting bij bestaande hulporganisaties, namen vakkundige mensen in dienst en gingen samen met veel vrijwilligers aan de slag boven het Jezuscentrum aan de Holkerstraat.

NIJKERK - Vroeger luidden er de klokken en klonken er vespers, nu roept een man over de gang dat hij even een 'bakkie' gaat zetten; 'Wie wil er ook een?'. Het voormalig klooster St. Jozef is nu een opvangcentrum voor verslaafden.

Nieuw begin

Inmiddels is Intro uitgegroeid tot een professioneel geleid opvang- en trainingscentrum, dat sinds anderhalf jaar is gevestigd aan de Holkerstraat 30. Het voormalig klooster is nu een toevluchtsoord voor mannen van 18 tot en met 60 jaar met verslavingsproblemen. Zij krijgen hier een nieuwe kans.

Herman* is een van hen. Hij zit nu in fase 3 van het programma. Dat houdt in dat hij onder begeleiding al een grote mate van vrijheid geniet. Hij hoopt binnenkort in fase 4 terecht te komen, de laatste fase van het programma en voorportaal naar een nieuw begin in de maatschappij, maar nu zonder drugs. Herman is blij met de kans die hem hier geboden wordt en hij is van plan deze keer door te zetten, want hij heeft genoeg van zijn verslavingsbestaan.

Stimulans

Herman heeft hiervoor al drie opvangcentra versleten, zonder succes. Wat hem vooral opvalt in dit opvangcentrum, is de liefdevolle werkwijze van leiding en medewerkers. ,,Dat heb ik wel anders meegemaakt,,, is zijn ervaring. Dat het centrum een christelijke achtergrond heeft, vindt Herman duidelijk merkbaar, maar niet storend. Hij merkte de positieve uitwerking van het bidden en bijbellezen in hun leven. Voor hem is de Bijbel een stimulans geworden om het anders te doen: ,,Het heeft me de kracht gegeven om de waardeloze wereld van verslaving achter me te laten,,.

Het 'bakkie' is klaar en uit diverse kamertjes komen twaalf mannen naar de koffiehoek. Twaalf mensen die hier een plek hebben gevonden en die allemaal bezig zijn hun verleden van zich af te schudden. Intro heeft ruimte voor ongeveer achttien bewoners en hoopt in de toekomst te kunnen uitgroeien tot dertig opvangplaatsen. Herman is een van die bewoners en hij kan bijna niet wachten: ,,Ik ben er klaar voor'', zegt hij. ,,De maatschappij krijgt er een gemotiveerde en harde werker bij.''

Meer informatie: Rehabilitatiecentrum Stichting Intro, 033 2464846 en st.intro@gmail.com.

*Herman is niet zijn echte naam.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie