Liturgie en symboliek in de oosters-orthodoxe kerk

12 maart 2012 om 00:00 Nieuws

NIJKERK - Woensdag 21 maart om 20.00 uur in de Vredeskerk, Van Reenenpark 23 te Nijkerk zal Hans Lucassen, pastoraal werker in de Titus Brandsma parochie te Ede vertellen over de liturgie en symboliek in de oosters-orthodoxe kerk.

De geschiedenis van de christelijke liturgie is bijzonder veelkleurig en veelvormig, zowel teksten als symbolen en symboolhandelingen. Iedere tijd opnieuw probeerden gelovigen op eigen wijze toegang te krijgen tot het goddelijke, het Mysterie en wel hoorbaar, zichtbaar, tastbaar, op menselijke wijze. Om de boodschap van het Koninkrijk Gods over te brengen, vertelde Jezus verhalen en gebruikte hij beelden om via het 'zienlijke' te naderen tot de 'Onzienlijke'. In deze geschiedenis heeft de Byzantijnse kerk sinds het schisma van 1054 in haar liturgische traditie, haar theologie, haar vroomheid en haar kunstuitingen een geheel eigen ontwikkeling doorgemaakt. We gaan iets horen over de stromingen en uitingsvormen van de oosters-orthodoxe kerk: de 'heilige liturgie', de symboliek en betekenis van de iconen, de bouwkunst en de kloostertraditie.

De organisatie van de avond (entree 3,-) ligt bij de commissie Vorming en Toerusting uitgaande van de plaatselijke rooms-katholieke kerk, de hervormde Vredeskerk en de gereformeerde kerk.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie