Populaire 55+ Kunstbus bestaat vijftien jaar

27 januari 2012 om 00:00 Nieuws

HOEVELAKEN- ,,Als die Kunstbus er niet was, ging ik niet naar een voorstelling'', zegt een van de trouwe gebruikers van het aanbod om comfortabel naar concerten, theaters of musea te reizen.

Beperkte mobiliteit, slechter zien, druk verkeer en dure parkeertarieven kunnen voor ouderen een reden zijn om af te zien van culturele uitstapjes. Daarnaast speelt een gevoel van onveiligheid mee om op donkere wintermaanden (alleen) op pad te gaan.De Kunstbus voor 55-plussers voorziet in dit opzicht duidelijk in een behoefte en is na vijftien jaar nog even populair als decennia geleden.

door Anneke Martini

Ter gelegenheid van dit jubileumjaar organiseert het comité, bestaande uit Jaap Burger, Nelleke Spoorenberg en Harry Luth, op 6 maart een bezoek aan Het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam. Jaap Burger licht toe: ,,Naast het bezoek aan het museum gaat de groep lunchen in het beroemde Hotel New York aan de Maas. De tentoonstelling 'De Donkere Kamer' vertelt over de geschiedenis van 185 jaar Nederlandse fotografie. Daarnaast is er Het Nederlandse Fotoboek van 1945 tot nu, dus hoogtepunten uit de afgelopen 65 jaar met aandacht voor de vele belangrijke fotografen en vormgevers die aan het boek hebben meegewerkt. Per groep is er een rondleider. Er zijn nog enkele plaatsen vrij en de totale kosten bedragen slechts 48,50 euro. We proberen de prijzen steeds zo laag mogelijk te houden''.

Uitgezwaaid door B&W

De eerste Kunstbus reed op 28 oktober 1997 naar De Flint in Amersfoort. Deze eerste groep van vijftig Hoevelakense 55-plussers werd op een speciale wijze uitgezwaaid. Bij de opstapplaats voor het gemeentehuis aan het Van Aalstplein stond de voltallige gemeenteraad op de stoep om getuige te zijn van het vertrek naar het toneelstuk 'De Nacht van de Pauw' van Willem Jan Otten. Deelnemers van het eerste uur zullen hieraan nog wel eens terugdenken… In de volle bus hield burgemeester Marianne Hendriksen destijds een praatje en juichte dit initiatief van harte toe. Zij zei onder meer: ,,Jammer dat ik nog geen 55 jaar ben, maar over een jaar is het zover en dan meld ik mij vast en zeker aan''. Tot op de dag van vandaag is zij een trouwe deelneemster.

In eerste instantie ging het initiatief voor een Kunstbus in Hoevelaken geheel uit van Jaap Burger op instigatie van de Stichting voor Kunst en Cultuur Gelderland. Eerst onder de vlag van Stichting Welzijn Ouderen, de Openbare Bibliotheek en Stichting Hoevelaken Kreatief & Educatief. Enige tijd later werd de Kunstbus echter omgezet in een stichting en kwamen Nelleke en Harry de gelederen versterken. Jaap Burger: ,,Onze stichting moet zijn eigen broek ophouden, maar gelukkig krijgen wij soms reductie op de toegangsprijzen, de kosten van de inleidingen en de vervoerskosten. Onze werkgroep bestaat uit vrijwilligers die graag iets betekenen voor anderen die minder mogelijkheden hebben om uit te gaan. Al in de zomermaanden beginnen de voorbereidingen voor een mooi programma. Wij moeten wel elk jaar initiatief ontplooien om niet steeds hetzelfde te bieden.''

Op veler verzoek gaat de 55-plusbus donderdag 5 april naar Calendar Girls, met onder anderen Hetty Heyting, Henriëtte Tol en Diana Dobbelman. De voorstelling is in Theater Orpheus te Aoeldoorn en de kosten bedragen 45.00 euro. Voor meer informatie: Jaap Burger 2535560, Harry Luth 2537088, Nelleke Spoorenberg 2534730.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie