Woofz, gedragstherapie voor honden

25 januari 2012 om 00:00 Ondernemend

“Eigenlijk weet ik niet beter,” begint Wendy. “Wij hadden thuis altijd wel een hond. Maar mijn man Maarten en ik werken fulltime en vonden het daardoor, toen wij in Apeldoorn woonden, niet het juiste moment om samen een hond in huis te nemen. Natuurlijk was er wel een uitlaatservice in de buurt, maar wij vinden wandelen zelf zo leuk om te doen.”

NIJKERK - Wendy Zwierenberg (36) is van huis uit opgegroeid met honden. De opleiding tot kynologisch gedragstherapeut heeft zij zojuist met goed resultaat afgerond.

door Maureen van Goethem

Sinds vijf jaar wonen Wendy en haar man zo dicht bij hun werk dat er twee jaar geleden toch een hond is bij gekomen. “Dat is Haggis. Mijn werkgever, de gemeente Nijkerk, is gelukkig voor flexibel werken, hierdoor kan ik tussen de middag een uur lunchpauze nemen. Dan kan ik lekker wandelen met Haggis. Natuurlijk haal ik uurtje aan het eind van de middag wel in.”

Wendy is drie jaar geleden haar opleidingen gaan volgen. Naast gedragstherapie geeft Wendy ook kynologisch advies en privétraining. Gedragstherapie is het behandelen van gedragsproblemen die een hond in de loop van de tijd zichzelf heeft aangeleerd.

Kynologisch advies is gericht op het voorkomen van gedragsproblemen. Dat begint al voor aanschaf van een hond. Het is handig een hond uit te kiezen die bij en persoon en levensstijl past. Een hond voor een gezin is van een andere soort dan een hond voor een ouder stel. “Het is ook belangrijk dat wanneer een hond in een gezin woont, het hele gezin aanwezig is bij de training. Daarom worden deze ook voornamelijk ‘s avonds en in het weekend afgesproken. Het heeft namelijk geen zin als ieder gezinslid anders reageert op het gedrag van de hond. Dan raakt zo’n hond nog verder in de war.”

Privétraining geeft Wendy door middel van 1 op 1 contact. Samen met de eigenaar en de hond worden verschillende oefeningen gedaan. Iedere oefening kan in het tempo, dat voor het baasje en de hond van toepassing is, worden uitgevoerd. “Gaat het goed, dan gaan we door naar de volgende stap, heeft de hond wat meer tijd nodig dan is dat ook geen probleem. Door een efficiënte manier van lesgeven zijn er vaak aanzienlijk minder trainingen nodig dat bij een reguliere groepstraining. Je bent met deze manier gewoon sneller door de oefeningen heen.”

uWoofz. Tel.: 06-11864065. www.woofz.nl. wendy@woofz.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie