Zestiende Dorcas Voedselactie

31 oktober 2011 om 00:00 Nieuws

NIJKERK - Dit jaar wordt in de week van 30 oktober tot en met 6 november voor de zestiende keer de Dorcas Voedselactie gehouden. Op meer dan duizend locaties in Nederland wordt voedsel ingezameld voor de allerarmsten in Oost-Europa. Bij deze actie zijn meer dan 400 kerken, 600 supermarkten en ruim 6.000 vrijwilligers betrokken.

In Oost-Europa leven nog steeds veel mensen onder de armoedegrens. Vooral ouderen zijn zwaar getroffen door de economische situatie waarin hun land verkeert. Pensioenen bedragen veelal niet meer dan 60 euro per maand. Dit geld gaat op aan vaste lasten als huur, elektriciteit en verwarming. Voor overige zaken als voedsel en kleding blijven dan onvoldoende middelen over. Daarnaast heerst in Oost-Europa een hoge werkloosheid. Een sociaal vangnet zoals we dat in Nederland hebben, kennen ze niet. Geen werk betekent vaak geen inkomen. Ook hebben veel mensen in Oost-Europa te lijden onder de enorme prijsstijgingen die worden veroorzaakt door de voedselcrisis.

In 2010 werden tijdens de voedselactie 53.000 voedselpakketten ingezameld. Dit jaar streven we ernaar om 55.000 voedselpakketten in te zamelen. Het is de bedoeling dat de eerste 20.000 voedselpakketten al voor Kerst op de plaats van bestemming terechtkomen.

Supermarkten en kerken

Meer dan 600 supermarkten verlenen hun medewerking aan de Voedselactie. Dorcas-vrijwilligers delen voedsellijstjes uit aan het winkelende publiek. Op deze lijstjes staan producten die in de voedselpakketten worden gestopt. De klanten kunnen één of meerdere producten van het lijstje kopen en afgeven aan de vrijwilligers. Op 2 november wordt in veel kerken Dankdag voor Gewas en Arbeid gevierd. Honderden kerken zamelen tijdens deze diensten voedsel in.

In Nijkerk wordt op vrijdag 4 en zaterdag 5 november de Dorcas Voedselactie gehouden bij de volgende supermarkten:

Albert Heijn, Frieswijkstraat, Boni, Wheemplein, Jumbo, Torenstraat.

De vrijwilligers van Dorcas worden daarbij geholpen door leerlingen van ROC ASA en leerlingen van de scholen Corlaer en Groenhorst. De dagen dat zij meedoen tellen gelijk mee voor hun maatschappelijke stage.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie