Bijzonder concert Willem Boog

28 september 2011 om 00:00 Nieuws

NIJKERK - De bekende Nijkerker musicus en organist Willem Harold Boog verzorgt op zaterdag 8 oktober een bijzonder orgelconcert op het prachtige Van Deventer-orgel in de Grote Kerk. Bij die gelegenheid wordt ook een nieuwe bundel koraalbewerkingen van Boog gepresenteerd.

door Henk Brinkman

Willem Harold Boog is werkzaam als kerkmusicus, concert-organist in binnen- en buitenland, koordirigent, docent orgel, piano, clavecimbel, zang en solfège, componist en arrangeur en columnist. Boog is, naast een gedegen opleiding aan het conservatorium bij Jos van der Kooij, opgeleid door de Kamper organist Willem Hendrik Zwart, een zoon van de in de eerste helft van de 20e eeuw befaamde organist Jan Zwart, die in Amsterdam het kerkorgel bespeelde in een kerk aan de Kloveniersburgwal. Deze Jan Zwart werd door sommige theologen 'een profeet op de orgelbank' genoemd. Zwart heeft veel bijgedragen aan de Nederlandse koraalkunst. Zijn muzikale zonen hebben die traditie, elk op hun eigen wijze, voortgezet. In die traditie is ook Boog opgeleid. Boog heeft ook het motto van Willem Hendrik Zwart tot het zijne gemaakt: ,,De Lofzang heeft een voertuig nodig en dat moet een gouden koets zijn.''

Boog kan zich levendig herinneren hoe hij tijdens het begin van zijn opleiding kritisch werd bejegend door zijn leermeester. Boog had een improvisatie gespeeld en zijn leermeester vroeg hem: ,,Zitten we hier op te wachten? Voegt dit iets toe aan de orgelliteratuur?'' Het ging Willem Hendrik Zwart erom dat zijn leerling nadacht over wat hij had gedaan. Boog: ,,Dat heeft mij veel geleerd. Improviseren is toch echt wat anders dan fantaseren. Speel je de leegte weg of is het een zinvol motief dat je uitwerkt? Een wezenlijk verschil."

Volgens Boog is de geschoolde organist essentieel voor een goede eredienst in de kerk. ,,Ik wil ruim van tevoren weten waar de preek over gaat, zodat ik me verantwoord kan voorbereiden met het orgelspel. In bijvoorbeeld het inleidend orgelspel of het meditatief orgelspel na een preek wil ik als het ware samenvatten wat er in de preek is gezegd. Dat moet de verkondiging versterken. In veel reformatorische kerken wil het nog wel eens gebeuren dat een predikant pas op zaterdagavond even een orgelbriefje met de psalmen en gezangen voor de kerkdienst door de brievenbus gooit. Op die manier kan ik niet werken.Een predikant zou er ook niet gelukkig mee zijn als hij op zaterdagavond hoort waarover hij de volgende morgen mag preken.''

Boog is onder de indruk van de historie van de typische Hollandse koraalkunst. In die traditie staat hij met de uitgave van zijn bundels met koraalbewerkingen. Op 8 oktober presenteert hij zijn tweede bundel met Variaties over psalm 150. Met zijn bewerkingen wil hij een klik maken tussen orgelspel in de zondagse kerkdiensten en de door-de-weekse concerten. De variaties kunnen elk afzonderlijk gebruikt worden als voorspel bij de samenzang en als geheel vormen de variaties een prachtig orgelwerk bij concerten. De bundel zal worden gepresenteerd aan de Amsterdamse hoogleraar/theoloog, prof. C. van der Kooi en aan de heer C. Bosch van Andante uit Veenendaal.

Verzoekconcert

Op zaterdag 8 oktober verzorgt Boog een concert op verzoek in de Grote Kerk in Nijkerk. Via de website www.willemharoldboog.nl kunnen belangstellenden 'op verzoek' orgelwerken doorgeven die zij graag willen horen tijdens het concert van 8 oktober. Het programma zal worden samengesteld uit verschillende door uw opgegeven werken.

Het indienen van de werken kan tot dinsdag 4 oktober. Aanvang: van het concert is om 20.00 uur en de kerk is geopend vanaf 19.30 uur. De toegang is € 6,- en kinderen tot en met 14 jaar zijn gratis.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie