Uitzonderingsregel voor ingeschreven woningzoekenden

23 maart 2018 om 15:28 lokaal

NIJKERK Inwoners van de gemeente Nijkerk die voor 1 december 2014 stonden ingeschreven als woningzoekende mogen gebruik blijven maken van de overgangsregeling. Dat is afgesproken door de gezamenlijke woningcorporaties die vallen binnen Woningnet Regio Eemvallei.

Wijnand Kooijmans

Het betekent in de praktijk dat ze bovenop de eigen opgebouwde inschrijftijd drie jaar extra cadeau krijgen. Een evaluatie wijst uit dat anders voor ingeschrevenen uit Nijkerk een onevenredig nadeel ontstaat. De regeling is verlengd voor onbepaalde tijd. Voor nieuwe inschrijvingen is de regeling niet van toepassing.

Uit de evaluatie blijkt dat binnen de regio de dienstverlening voor woningzoekenden is verbeterd. De doelstelling om Nijkerk meer bij het geheel te betrekken is behaald. Maatwerk per gemeente blijft in de praktijk mogelijk

ADVIEZEN Eén van de adviezen is wel te komen tot gezamenlijke regionale volkshuisvestingsdoelen. Dat is nodig, mede gezien de enorme druk op de woningmarkt. Wethouder Wim van Veelen zegt dat Nijkerk tot 2030 binnen de huidige plannen kan voldoen aan de woningbehoefte. Daarna moet echter gezocht worden aar nieuwe locaties voor woningbouw.

MEER VRAAG Recent werd bekend dat vooral jonge gezinnen wegtrekken uit de grote steden. Dat maakt de kans groot dat er nog meer vraag komt naar woningen in gemeenten die grenzen aan de Randstad. Tot nu toe was berekend dat er op termijn binnen de regio Amersfoort een tekort ontstaat van 12.000 woningen. De toenemende druk heeft vooral gevolgen voor Nijkerk, Amersfoort en Leusden.

URGENTIE Door de gemeenten wordt onderzocht of organisatorische samenwerking mogelijk is als het gaat om het toekennen van urgenties. Een eenduidig beleid ontbreekt op dit moment. Uit de evaluatie komt ook naar voren dat niet alle woningen van alle corporaties, de plattegrond en foto's van de woning en woonomgeving zijn weergegeven. Het ontbreken van deze informatie geeft voor woningzoekenden in veel gevallen onvoldoende duidelijkheid over het aanbod. Op lokaal niveau worden hiervoor prestatieafspraken gemaakt.

VERLOTEN Ook wordt gekeken naar de effectiviteit van de verschillende regelingen binnen de gemeenten die tot de regio Amersfoort behoren, als het gaat om het toewijzen van woningen. Onder meer komt hierbij de aanbeveling aan de orde in alle gemeenten een deel van de aan te bieden woningen te gaan verloten. Dit omdat mensen die met spoed op zoek zijn naar een woning maar in vier gemeenten - waaronder Nijkerk - terecht kunnen.

Door Woningwet Regio Eemvallei worden de huurwoningen geadverteerd uit de gemeenten Nijkerk, Amersfoort, Bunschoten, Eemnes, Leusden, Soest en Woudenberg.

Sanne Koudijs
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie