Veensche Boys in zwaar weer

9 februari 2011 om 00:00 Voetbal

Wouter Kos 0-1; Peter Kamp 0-2

NIJKERKERVEEN - De belangen van het degradatieduel tussen Veensche Boys en Breukelen waren zaterdag groot en duidelijk in Nijkerkerveen. Veensche Boys moest winnen om het zicht op een veilige plek in de eerste klasse open te houden. Het lukte niet, want het werd een 0-2 overwinning voor de gasten. Door de nederlaag nemen de Boys de laatste plaats over van Breukelen en lijkt handhaving een verre droom.

Van opgeven heeft trainer Jeroen Peters nog nooit gehoord, maar na het verlies van zaterdag moet de moed hem toch ook even in zijn schoenen zijn gezonken. “Je moet constateren dat Breukelen vandaag gewoon beter was dan wij. En als je niet kunt winnen van de hekkensluiter, tegen wie kan dat dan wel. Opgeven doen we het zeker niet, maar dit is wel even slikken.”

In het stormachtige Nijkerkerveen bleek Breukelen beter met de weersomstandigheden om te kunnen gaan dan de thuisploeg. Na enkele, door de wind, zeer gevaarlijke hoekschoppen, viel na een klein kwartier zomaar de 0-1. Jurgen Terschegget dacht de bal weg te kunnen boksen, maar tot zijn ontzetting verdween de corner van Kos ineens achter hem.

De bedoelingen van Veensche Boys waren goed, maar de ploeg kon geen vuist maken. Als de bal al eens in de voorhoede belandde, moesten de aanvallers vaak hun meerdere erkennen in de Breukelense afweer. Het wachten was op de tweede helft, want tegen de wind in lukte er vrij weinig. Breukelen kreeg met de wind in de rug nog wel enkele mogelijkheden, maar gescoord werd er niet tot de rust.

In de tweede helft moest Veensche Boys de voorsprong wegpoetsen om niet als verliezer het veld te verlaten. Ondanks de wind in de rug lukte het de Boys echter amper om gevaar te stichten. Jan Struik draaide eenmaal heel goed weg van zijn tegenstander, maar zijn schot ging ver over het doel. Toch kwam de volgende kans vanzelf, toen de Boys een penalty kregen na een handsbal in het strafschopgebied. Aanvoerder Friso Doornhof zette zich achter de bal, maar tot ieders ontzetting ging doelman Alex Sacca naar de goede hoek. Een forse tegenvaller, want Doornhof had nog nooit gemist in een competitieduel. Later in het duel lag Terschegget ook op de goede plaats na een strafschop, maar Kamp scoorde in de rebound alsnog de 0-2.

Een offensief van Veensche Boys werd wel ingezet, maar de grootste kans was nog voor Breukelen. Het bleef echter 0-2 en die nederlaag kwam al hard genoeg aan. De laatste plaats in de eerste klasse is geen positie waar een ploeg wil staan. Nu moet Veensche Boys echt heel snel punten gaan pakken, maar of dat gaat lukken is nog de vraag. Weer heeft het zelfvertrouwen een forse klap gehad.

Misschien lukt het zaterdag in Eemdijk vanaf 14.30 uur. Vanaf nu spelen de Boys alleen nog finales met als inzet de handhaving in de eerste klasse. Zolang het nog kan, blijven ze er in ieder geval in geloven.