Goede debatten over toekomst

26 januari 2011 om 00:00 Voorpagina

Vorige week berichtte deze krant al over het stadsdedat in Nijkerkerveen, dat zeer druk werd bezocht en waar een levendige discussie werd gevoerd. Ook in Hoevelaken werd stevig gesproken. Daar bleek vooral de bereikbaarheid van het dorp een veelbesproken onderwerp. Afgelopen maandag werd in Brasserie Kade 10 een debat gehouden over de toekomst van de Nijkerkse binnenstad. Ook daar was weer veel belangstelling voor.

College blij met grote opkomst bij debatten NIJKERK - René Windhouwer blikte met tevredenheid terug op de vier stadsdebatten die de afgelopen week werden gehouden in Nijkerkerveen, Hoevelaken en Nijkerk.

door Henk Brinkman

Toekomstvisie

In de stadsdebatten legde het college een nieuwe structuurvisie voor aan de inwoners van Nijkerk en de kernen van de gemeente. Daarin verwoordt het college de visie op de toekomstige ontwikkeling van Nijkerk. In die visie staan drie begrippen centraal. Koesteren van wat waardevol is in Nijjkerk, ontwikkelen waar dat nodig is en bewaren als dat moet.

Windhouwer was erg blij met de grote belangstelling voor de debatten. Maar ook toonde hij zich verheugd met de inhoud van de debatten. ,,Voor ons gevoel worden de plannen gedragen door de inwoners van Nijkerk. Ik denk dat we goed hebben aangevoeld wat er leeft onder de bevolking. In het algemeen hebben de keuzes die het college heeft gemaakt in deze toekomstvisie, nauwelijks weerstand ontmoet.”

Niet alles was even sterk, zo blikt Windhouwer terug. ,,Maar daarom zijn we ook blij met de respons en de grote opkomst. Met de gemaakte opmerkingen kunnen we wat gaan doen in de richting van de gemeenteraad. Die moet straks de structuurvisie gaan bespreken en vaststellen. Bij ieder debat waren ambtenaren aanwezig, die nauwkeurig de bijdragen van iedereen hebben genoteerd. Ambtelijk gaan we dat bespreken en verwerken, waarna we daarover aan de gemeenteraad kunnen rapporteren.”

Eigenheid kernen

Volgens Windhouwer is ook bij ieder debat de eigenheid van de verschillende woonkernen naar voren gekomen. ,,Je weet dat elke ern zijn eigen identiteit heeft.In Nijkerkerveen bleek er draagvlak om het dorp niet al te groot te laten worden. In Hoevelaken bestaat veel zorg over de bereikbaarheid van het dorp. In Nijkerk is veel waardering voor de keuzes op het gebied van cultuurhistorie.”

Volgens Windhouwer leidde de gekozen discussievorm en de goede gespreksleiding ook tot een hoogwaardig debat. ,,Dat is me wel opgevallen. Dat komt ook door de vorm die is gekozen met deskundigen en betrokkenen aan tafel en toeschouwers die eerst aandachtig konden luisteren, maar ook voldoende gelegenheid kregen om te reageren.”

Aantrekkelijk

In het laatste debat kreeg vooral de binnenstad van Nijkerk en de ontwikkeling daarvan veel aandacht.

In het licht van de economische ontwikkelingen was er veel aandacht voor de vestiging van aantrekkelijke winkels. Benadrukt werd, dat er grote trekkers moeten zijn, maar ook hele speciale winkels die het leuk maken om in de stad het ouderwetse rondje Nijkerk over Singel, Oosterstraat en Langestraat te lopen.

Over de grote publiekstrekkers bestond wel veel zorg. ,,De binnenstad moet net verBlokkeren”, zo merkte iemand op Daar werd tegen ingebracht dat de grote winkelketens wel zorgen voor veel winkelend publiek in de stad. Windhouwer: ,,Die winkelketens moeten dan wel op de goede plek worden gesitueerd. Dan krijg je een goede loop in het centrum. Dan wordt het ook aantrekkelijk voor kleine winkeliers en ondernemers om zich in die omgeving te vestigen. Ook moet er op de juiste plekken kunnen worden geparkeerd. Dan kun je de mensen als het ware de stad intrekken.”

Speciale aandacht was er voor de ontwikkeling van de Torenstraat ter hoogte van de grote kerk. Windhouwer. ,,Op de Torenstraat is veel doorgaand verkeer en dat moet eigenlijk niet de bedoeling zijn. Bij de kerk moet een verblijfsgebied worden gemaakt. Wat mij betreft het liefst met een parkeergarage onder het complex van supermarkt Jumbo. Nu is de straat veel te gevaarlijk als verblijfsgebied. “

Gerard van den Tweel, voorzitter van de Nijkerkse Ondernemersvereniging zou het liefste zien, dat het verkeer ter hoogte van Sint Jozef ondergronds wordt geleid naar een parkeergarage onder de Jumbo.

Veel aandacht was er ook voor de aantrekkelijkheid van het wonen in de binnenstad.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie