Geen vervolg in KNVB-beker

19 januari 2011 om 00:00 Sport

NIJKERK - Heel dicht was Sparta Nijkerk dinsdag bij het bereiken van de kwartfinale van de KNVB-Beker. Toch lukte het niet, want nadat het na verlenging 3-3 stond, nam Noordwijk de penalty’s beter. De gasten treden hierdoor in de kwartfinale aan in en tegen RKC Waalwijk, waar Sparta Nijkerk zo graag had gestaan.

,,Jammer, heel erg jammer,” was de reactie Ruben de Goede. “Zo dichtbij en dan toch het weer uit handen geven. Na beide keren dat we op voorsprong kwamen, liepen we toch te ver achteruit. Dan roep je het toch onheil toch over jezelf af. Hoe het kan, weet ik niet en we weten het ook allemaal. Het heeft blijkbaar toch ook te maken met vertrouwen.” De Goede was daarmee vrij snel na het duel weer goed bij de les, zoals hij trouwens over de hele wedstrijd één van de betere Spartanen was. Een wedstrijd die zo’n mooi begin kende.

In de beginfase lieten de Nijkerkers zien dat ze snel een treffer wilden maken. Het aanvalsspel leidde tot enkele kleine mogelijkheden, maar de 1-0 viel juist op het moment dat Noordwijk beter in het duel kwam. Stefan Frederiksen stuurde Maurice van der Wilt de diepte in, die alleen voor doelman Michel van Kasteren koel bleef: 1-0. Het verval wat hierna intrad was echter groot. Noordwijk nam het initiatief en zorgde via Joost Leonard en Mohammed Faouzi voor veel dreiging. Zij zorgden ook voor de gelijkmaker. Leonard draaide handig weg van Tim Muller en liet Faouzi inschieten: 1-1. Enkele minuten zorgde Marcel Akerboom voor de tweede domper. Een ingestudeerde vrije trap werd door de verdediger strak ingeschoten: 1-2.

De beslissing had Faouzi op zijn voet na een slippertje van Joris van Rooijen. De lob mislukte echter en Sven Onland kon eenvoudig vangen. Ook na rust waren de betere kansen voor de gasten. Jeffrey Koemans mikte zelfs alleen voor een leeg doel op de lat. Vrij snel daarna viel de 2-2, na een vrije trap, die in tweede instantie werd ingeschoten door invaller Albert van Nijhuis. Daarna waren de Nijkerkers beter, maar het werd toch een verlenging.

Die verlenging startte goed; Harry Hamstra schoot op de paal, waarna Marc van der Vegte de rebound prima inschoot: 3-2. Toch konden de Nijkerkers de voorsprong niet vasthouden. Weinig doortastend ingrijpen van Axwijk gaf Faouzi de kans om de bal driemaal goed te leggen, voordat hij de 3-3 binnenschoot. In het vervolg kon het duel alle kanten op, maar Sparta Nijkerk had de allergrootste kansen tegen de moegestreden Noordwijkers. De onzeker optredende doelman Van Kasteren werd toch de held door met een uiterste redding de 4-3 te voorkomen.

Zo moesten penalty’s de beslissing brengen in het spannende en meeslepende bekerduel. Na een reeks van treffers schoot Marc van der Vegte over. Noordwijk miste niet en won de serie en plaatste zich daarmee voor de kwartfinale van de KNVB-Beker. De Nijkerkse spelers en het publiek moesten zo de feestende supporters van Noordwijk aanschouwen, waar ze zelf zo graag hadden willen staan.