‘Ik heb borstkanker…..en tiet zat!’

5 januari 2011 om 00:00 Achtergrond

,,Met een gezonde dosis humor, want ook al ben je ernstig ziek, valt er genoeg te lachen”. Inmiddels is wegens succes de tweede druk van het boek ‘Tiet zat! !!’ in voorbereiding; zij vertelt op een geheel eigen wijze en in een geheel stijl over haar heftige ervaringen. Met dit boek hoopt Cora Snip lotgenoten – ‘leden van de club’ – een hart onder de riem te steken.

REGIO - Als je de mededeling krijgt dat je borstkanker hebt, zakt de grond onder je voeten vandaan. ,,Op donderdag 5 maart 2009 werd mijn wereld op z’n kop gezet. Ik kreeg op veertigjarige leeftijd die diagnose. Wat er dan allemaal gaat gebeuren is eigenlijk met geen pen te beschrijven, maar het is me toch gelukt,” zegt Cora Snip. door Anneke Martini

Humor

Jaarlijks krijgen 13000 vrouwen borstkanker. Al maak ik er tien van hen blij met mijn boek dan ben ik al tevreden. Ik wilde een boek schrijven dat gemakkelijk is te lezen, ook mannen moeten het lezen. En dat doen ze gelukkig! Het is geschreven voor iedereen die net dezelfde diagnose heeft gekregen, voor diegenen die er al midden in zitten en voor de mensen die er naast staan. Een stukje herkenning in mijn verhaal en dat zij weten dat je niet alleen staat.

Naast mijn verdriet en pijn wilde ik mijn ervaringen afwisselen met humoristische stukjes. Ik heb een soort cynische humor.” Cora Snip voelde destijds een schrijnende pijn in haar borst, een symptoom dat in het rijtje niet voorkomt. ,,Ik heb bloed laten prikken, want ik ben iemand die actief is en alles meteen wil weten. Als je deze uitslag krijgt staat alles op z’n kop, ben je kwetsbaar en onzeker en wil je ervaringen van anderen horen. Het boek is ontstaan door stukjes op Hyves.”

Prachtige mannen

Ook voor haar man en twee zonen kwam de uitslag van de onderzoeken hard aan en terecht draagt Cora haar boek op aan haar ‘drie prachtige mannen’. ,,Het is onvoorstelbaar hoe kinderen kunnen relativeren, zó knap. Dat is iets geweldigs, fantastisch! Het zijn meestal de mensen om je heen die het vaak moeilijker maken dan het hoeft te zijn. Mijn insteek is dat wanneer ik iemand aan het lachen maak het onderwerp beter bespreekbaar kan worden.”

Overigens raadt Cora Snip mensen die met deze ziekte worden geconfronteerd af om op internet te gaan zoeken naar informatie. ,,Kanker is zo onvoorspelbaar. Ieder onderzoek kan jouw wereld opnieuw op zijn kop zetten. De behandelingen worden soms aangepast en dus verandert alles steeds. Kanker overleven is mazzel hebben, te veel informatie opzoeken zorgt alleen maar voor onrust.”

Het boek ‘Tiet zat!’ is opgezet in kleine stukjes tekst over alle facetten die te maken hebben met beleving, verwerking en aanvaarding van deze ernstige ziekte. Cora begint met: ,,Ik heb borstkanker. Ik ben sinds een jaar bij de club die hier in Nederland als een soort ondergrondse groepering probeert te overleven. De club die snel groeit, maar waar je eigenlijk relatief weinig mee te maken hebt, mits je zelf die diagnose te horen krijgt. (…) Je spreekt mensen die al heel lang stiekem lid zijn van de club. (…) “

Bijwerkingen

Het is goed dat de buitenwereld met dit boek inzicht krijgt over het beleven en de gevolgen van deze ziekte.,,Ik slik Taxoxifen. Het is een medicijn dat ik de komende vijf jaar moet nemen om de kankercellen die nog in mijn lichaam zitten onder controle te houden. Een heel klein pilletje iedere ochtend, maar met een enorme gevolgen.

Er zijn ontzettend veel bijwerkingen, ik ben als een raket de overgang ingegaan. Kompleet met iedere twee uur een enorme opvlieger waarbij de pareltjes zweet op mijn voorhoofd, tussen mijn ‘neptieten’ en in mijn bilnaad staan. Mijn botten voelen als die van een 80-jarige, mijn mond kan zout, peper en specerijen niet hebben.”

Draaimolen

,,Maar de absolute klapper van dit medicijn is de draaimolen in mijn hoofd. Ik heb een chaos tussen mijn oren. Mijn hersentjes hebben in een blender gezeten, op volle toeren. Ik laat spontaan dingen uit mijn handen vallen, weet soms niet eens meer waar ik ben of wat ik daar ging doen. En voor een druk en ondernemend persoontje als ik ben, is dat funest. Maar het levert ook grappige situaties op. Tenminste, dat vind ik! Zo maakte manlief gisteren zijn broodtrommel open op zijn werk en vond een Ligakoek en een bolletje met chocopasta! En daarbij een heerlijk pakje Wicky.

Mijn jongste zoon daarentegen vond vier volkoren boterhammen (‘jakkes’) met runder rookvlees en filet Americain ….. met uitjes, haha. Mijn oudste zoon vond helemaal niets. Dat kon kloppen want zijn broodtrommel zat in mijn handtas! Vorige week vond ik twee pakken melk in de vrieskast en de tandpasta in de koelkast. Heerlijk fris poetsen denk ik dan maar. De hond heeft volgens mij al een kilo kattenbrokken op en als onze poes één dezer dagen gaat blaffen, ben ik ook niet verbaasd.”

ISBN 978-90-8570-675-5

www.tietzat.com

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie