Kozakken in Kruiskerkconcert

15 september 2010 om 00:00 Cultuur

Het EBKK heeft als tamelijk jong koor al een rijke historie opgebouwd. Het koor bestaat uit 27 zingende leden: zes eerste tenoren, acht tweede, acht baritons en vijf bassen. De meeste zangers zijn het koor al jaren trouw en er is weinig verloop. Dit in tegenstelling tot veel andere koren, die moeite hebben aanwas te vinden.

Enschedé’s Byzantijns Kozakken Koor NIJKERK - Het eerste concert in de reeks van vier die Stichting Muziek Promotie Nijkerk (SMPN) organiseert, belooft al meteen spectaculair te worden. Het imponerende Enschedé’s Byzantijns Kozakken Koor (EBKK) is bij een breed publiek populair. Naast het brengen van een repertoire van geestelijke Byzantijnse liederen en zang uit de Russische volksmuziek is de afwisselende kleding een lust voor het oog. De uitstekende akoestiek van de Kruiskerk is hierbij ook een duidelijke pré.

door Anneke Martini

Op dit moment zijn er nieuwe zangers in opleiding waarbij vooral wordt gelet op de muzikale vaardigheden en het sociale karakter. Door de vele optredens zijn de leden vaak van huis en worden ook de partners bij het koor betrokken. Het komt voor dat de eerder afgehaakte koorleden terug komen op hun beslissing. Zeven zangers zijn nog vanaf de oprichting actief.

Twee stromingen

Er zijn twee stromingen in de gezongen muziek, de Russische volksmuziek en de muziek uit de Russisch-Orthodoxe kerk. Beide stromingen hebben veel overeenkomsten wat betreft emotie, gedrevenheid, gebed en jubel. Dit was de drijfveer voor de oprichting van het EBKK in 1982. Toen nog onder de naam Twents Kozakkenkoor.

Door omstandigheden kende het koor tot half 1987 een neerwaartse spiraal, maar het koor beleefde al enige maanden later het omslagpunt. Veel nieuwe leden meldden zich aan en vanaf die tijd zingen de heren onder de huidige naam. De eerste CD werd, na hard studeren en een tomeloze inzet van de dirigent, in 1995 uitgegeven. Hierdoor brak het EBKK nationaal en internationaal door en waren er diverse optredens op radio en televisie, naast concerten in binnen- en buitenland.

Vijf jaar later werd een tweede CD uitgebracht en een jaar later zelfs een derde. Nu, in september, is het totaal aantal concerten gestegen tot bijna 500 en ook voor het nieuwe jaar zijn er nieuwe contracten. De afgelopen jaren waren er succesvolle optredens in onder andere Duitsland, België, Luxemburg en Tsjechië en voor volgend jaar zijn de voorbereidingen in volle gang voor een reis naar Weimar in het voormalig Oost Duitsland.

Het bestuur van SMPN is terecht trots op dit bijzondere concert. Voorzitter Lemstra: ,,SMPN heeft in veertien jaar een goede naam opgebouwd met mooie concerten. Ieder bestuurslid brengt ideeën in, met als basis topkwaliteit.” Bertie Lemstra heeft onlangs het voorzitterschap overgenomen van Diny de Wit. Het nieuwe bestuur bestaat uit Anton Krijkamp, Joop Verhoog, Hettie Stemfoort en Tine Guliker.

uHet concert begint op 25 september om 20 uur en de toegangsprijs is 18,50 euro inclusief programmaboekje. Kaartverkoop bij Verhoog Muziek in Nijkerk of reserveren online via www.smpn.nl of 033-2460444.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie