Afbeelding
nijkerk.eu

‘Website gemeente Nijkerk onvoldoende toegankelijk’

5 oktober 2020 om 10:53 Maatschappelijk

NIJKERK Bijna de helft van de gemeentewebsites is digitaal toegankelijk. Dat blijkt uit onderzoek van websitebouwer Stuurlui naar de digitale toegankelijkheid van Nederlandse gemeenten. Van alle 356 gemeentewebsites voldoet volgens hen 49 procent van de homepagina’s aan de vastgestelde toegankelijkheidsrichtlijnen. Dat is een stijging van 26 procent ten opzichte van 2019. Maar de homepagina van de gemeente Nijkerk hoort daar nog niet bij.

In het kader van de Week van de Toegankelijkheid heeft Stuurlui uitgebreid onderzoek gedaan naar de digitale toegankelijkheid van gemeenten in Nederland. Het onderzoek is gebaseerd op een controle van de homepagina en concentreert zich op beide aspecten van de wetgeving: het daadwerkelijk toepassen van de toegankelijkheidseisen conform de WCAG richtlijnen (Web Content Accessibility Guidelines) en de aanwezigheid van een toegankelijkheidsverklaring op de website. In de verklaring staat beschreven welke maatregelen de organisatie neemt om de website toegankelijk te maken en te houden.

,,Het onderzoek naar de toegankelijkheid van 356 Nederlandse gemeenten is een controle van de homepagina en geen volledige inspectie. De uitkomsten geven dus een indicatie”, schrijft Stuurlui. ,,Er zijn miljoenen Nederlanders die één of meerdere beperkingen hebben. Zij lopen regelmatig tegen belemmeringen aan bij het gebruik van digitale middelen. Huub Krauth, lead developer bij Stuurlui: ,,Onduidelijke knoppen zonder beschrijving, complexe en drukke vormgeving, het ontbreken van ondertitels en felle kleuren zonder contrast kunnen het gebruik van een website flink beïnvloeden. Het is belangrijk om een website dusdanig op te bouwen, qua ontwerp, code en content, dat iedereen deze goed kan bezoeken.”

Stuurlui is een WordPress webdeveloper en werkt veel voor (semi-) overheidsinstellingen. Meerdere keren per jaar doen ze onderzoek naar de digitale toegankelijkheid van onder andere ziekenhuizen, zorgverzekeraars, provincies en gemeenten.

Top 10 meest voorkomende fouten
- De toegankelijkheidsverklaring ontbreekt.
- Er ontbreekt een duidelijke structuur in de website, H1 voor de meest belangrijke paginatitel en vervolgens trapsgewijze - H2/H3/H4/et cetera. Ook het ontbreken en overslaan van headings is van invloed op de structuur.
- Het is niet mogelijk om door de website te navigeren met behulp van de Tab-toets.
- Er is onvoldoende onderscheid bij een mouse-over effect. Vaak ontbreekt een vormverandering hierin.
- Er ontbreken labels aan formuliervelden.
- Het is niet mogelijk om via een skiplink direct naar de content te gaan en bijvoorbeeld het menu over te slaan.
- Afbeeldingen zijn niet voorzien van een ALT attribuut waardoor iemand die visueel beperkt is niet weet wat voor een afbeelding er getoond wordt.
- Het is niet mogelijk om de website te vergroten en verkleinen zonder dat elementen over elkaar heen vallen.
- Er wordt meerdere keren hetzelfde ID gebruikt op een pagina. Een ID behoort een uniek element in de site te zijn.
- Semantische fouten door slecht opgebouwde pagina’s met als gevolg fouten in de HTML code.

Bart Belterman
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie