Op de foto links: Melissa Smit-Mater, Slaapoefentherapeut Cesar en rechts Mariëlle Schipperen, Bibliotheek Nijkerk.
Op de foto links: Melissa Smit-Mater, Slaapoefentherapeut Cesar en rechts Mariëlle Schipperen, Bibliotheek Nijkerk. Arjen Gerritsma

'Slaapmaand' voor mensen met slaapproblemen

26 februari 2018 om 17:04 lokaal

NIJKERK De Gezondheidscentra Nijkerk en de Bibliotheek Nijkerk organiseren in maart een ‘slaapmaand’ voor mensen met slaapproblemen. Er worden lezingen, workshops en een informatiemarkt gehouden.

Belinda van der Horst

,,Het idee voor de slaapmaand is ontstaan vanuit de Gezondheidscentra; de bijeenkomsten van de Gezondheidspunten en de Preventieve Huisbezoeken onder 75-plussers door Sigma. Daaruit kwam naar voren dat veel inwoners kampen met slaapproblemen”, vertelt Mariëlle Schipperen van de Bibliotheek Nijkerk. Ze sluit het niet uit dat dit concept regelmatig een vervolg krijgt met steeds een ander thema.

SLAAPMAAND ,,In de slaapmaand worden lezingen en workshops georganiseerd, zowel in Nijkerk als Hoevelaken, en een informatiemarkt in Nijkerk over ‘Beter Slapen’. Doel is om inwoners te informeren wat ze zelf kunnen doen om hun slaap te verbeteren en welke hulp er wordt geboden. De slaapmaand is niet bestemd voor kinderen met slaapproblemen”, aldus Schipperen.

SLAAPPROBLEMEN Melissa Smit-Mater is Oefentherapeut Cesar en sinds december 2017 slaapoefentherapeut. Vooralsnog is ze de enige slaapoefentherapeut in de gemeente Nijkerk. Ze is werkzaam in Gezondheidscentrum Corlaer, in wijkcentrum Corlaer en in de Verloskundigenpraktijk in Hoevelaken. ,,Chronische pijn, lichamelijke klachten, stress en piekeren kunnen slaapproblemen veroorzaken. Als je ouder wordt, ben je minder actief en slaap je ook minder”, zegt ze. Smit-Mater verzorgt tijdens de slaapmaand de workshop ‘Wat je zelf kan doen om beter te slapen’.

PROGRAMMA Ysbrand van der Werf is onderzoeker en auteur van het boek ‘Iedereen Slaapt’. Op 13 maart geeft hij een lezing over ‘Alles wat we willen weten over onze nachtrust'. Winni Hofman, psycholoog en docente slaap en slaapstoornissen aan de Universiteit van Amsterdam, geeft op 16 maart de lezing ‘Ouder worden en verandering van de slaap.’ Melissa Smit-Mater, Slaapoefentherapeut Cesar, geeft een workshop ‘Wat je zelf kan doen om beter te slapen’ op 19 en op 22 maart.

Cynthia Ringeling, fysiotherapeut bij Fysiotherapiepraktijk Corlaer, verzorgt op 27 maart in de workshop ‘Meer slapen door beter te ontspannen'. Hidde Hulshof, slaapfysiotherapeut, geeft in samenwerking met Beddenspecialist Frans Poorter, op 27 maart de workshop ’Slecht slapen door lichamelijke klachten'.

INFORMATIEMARKT Op zaterdag 24 maart, van 10.00 tot 13.00 uur, is er in de Bibliotheek Nijkerk een informatiemarkt over ‘Beter Slapen'. Er zijn diverse slaapexperts aanwezig, onder andere van het Slaap-/Waakcentrum van ziekenhuis St. Jansdal uit Harderwijk. De nieuwste slaaprobot Somnox, een robotkussen, wordt gepresenteerd.

Alle activiteiten zijn vrij toegankelijk. Voor meer informatie over de locaties, tijden en aanmelden is te vinden op www.bibliotheeknijkerk.nl.

Sanne Koudijs
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie