Afbeelding
Lex van Lieshout

Vier speerpunten bij aanpak misdaad

18 april 2019 om 11:19 lokaal

NIJKERK Regelgeving op gebied van privacy werken soms belemmerend als het gaat om de opsporing van strafbare feiten. En dat is, zegt burgemeester Gerard Renkema, best eens frustrerend. Het betekent dat gegevens tussen partijen niet kunnen worden uitgewisseld.

Wijnand Kooijmans

Renkema gaf dit te kennen tijdens de behandeling van het integraal veiligheidsplan in de raadscommissie. Hierin staan vier zaken centraal. De aanpak van criminaliteit die een grote impact hebben, zoals woninginbraken. Maar ook de overlast in wijken en buurten, ondermijning en de aanpak van cybercrime en gedigitaliseerde criminaliteit.

DWANGSOM Nijkerk heeft al de mogelijkheid dwangsommen op te leggen als het gaat om de aanpak van drugsdealers. Het opleggen van een dwangsom wordt echter niet altijd als de oplossing gezien, zeker niet als het gaat om dealers van kleine hoeveelheden. Getracht wordt hen duidelijk te maken dat dealen niet kan maar wordt bij die gelegenheden gekozen voor een aanpak via het opleggen van een zorgpakket.

Door meerdere commissieleden worden zaken gemist in het integraal veiligheidsplan als het gaat om bijvoorbeeld de aanpak van hondenpoep en het te hard rijden, zaken die hoog scoren als het gaat om de ergenis bij burgers. Dit komt ook naar voren uit de veligheidsmonitor welke eenmaal in de vier jaar onder de inwoners wordt gehouden.

RAAKVLAKKEN Het gaat dan, volgens Renkema, om zaken die ook verbinding hebben met andere beleidsterreinen. Bij handhaving van de snelheid controleert de politie alleen indien de infrastructuur van de weg ook in orde is. Voor de aanpak van hondenpoep heeft de gemeenteraad zelf beleid opgesteld. Indien dat niet werk is wellicht een aanpassing noodzakelijk.

De directe overlast van jongeren op straat is afgenomen. Al gaat het, zegt Renkema, wel om hardnekkige problematiek. Districtschef Harry Wilbrink van de politie zegt dat de aanpak vooral is gericht op groepen jongeren. Onderzocht wordt waar ze zich mee bezig houden, of via het strafrecht tegen hen kan worden opgetreden en wie de raddraaiers zijn. Op dit moment heeft de politie twee groepen jongeren op de korrel in Hoevelaken en in Paasbos.

ZUCHT Als het gaat om de aanpak van drugs leidt dit ook bij burgemeester Renkema wel eens tot een zucht. Gebruik wordt steeds meer als normaal gevonden. Desondanks wordt er hard op ingezet de drugshandel aan te pakken, zegt ook Wilbrink. Ook hem baart het zorgen dat drugsgebruik steeds meer gemeengoed wordt.

De klacht over het gebrek aan zichtbaarheid van de politie in Hoevelaken is, zegt Wilbrink, veroorzaakt dat tijdelijk het aantal wijkagenten onderbezet was. Inmiddels zijn er weer twee wijkagenten aanwezig en een wijkagent in opleiding.

NOODZAAK Burgemeester Renkema ziet op dit moment niet de noodzaak voor vuurwerkvrij zones, zoals bepleit door Linda de Wals (PRO21). De overlast welke wordt ondervonden tijdens de jaarwisseling geeft daartoe geen aanleiding.

Sanne Koudijs
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie