Martijn Blokhuis en Edo Giel voor De Koningslinde.
Martijn Blokhuis en Edo Giel voor De Koningslinde. Maranke Pater

'In Doornsteeg komt tweede vestiging Kindcentrum Holk'

28 februari 2019 om 11:02 lokaal

NIJKERK Ze zijn blij met de eerste en tweede plaats in het scholenonderzoek van RTL Nieuws, maar Martijn Blokhuis, directeur van De Koningslinde en Edo Giel, directeur van school Holk, weten ook dat een school uit meer bestaat dan alleen de eindcijfers van een Citotoets.

Maranke Pater

Stichting PCO Gelderse Vallei maakt een grote verandering door waar ook hun scholen de vruchten van plukken en dit jaar wordt er zelfs een start gemaakt met een tweede locatie van school Holk in de nieuwe wijk Doornsteeg.

Martijn Blokhuis: ,,Het is superleuk om op deze manier in de schijnwerpers te staan, maar wij staan als scholen voor meer dan alleen een eindtoets. Binnen het onderzoek is vooral gekeken naar de cognitieve vakken zoals rekenen, taal en lezen omdat deze resultaten makkelijk in cijfers te vatten zijn. Een kind bestaat voor ons, maar ook voor andere scholen in Nijkerk uit meer dan alleen het cognitieve. We kijken met z’n allen naar de sociaal emotionele ontwikkeling en de kansen die ze krijgen.”

De Prins Willem Alexanderschool, ook onderdeel van de PCO GV kwam in het onderzoek lager op de ranglijst terecht met een 6,5. Blokhuis: ,,Ook minder hoge cijfers van andere scholen zijn altijd te verklaren. Kijk naar de druk die op de reguliere basisscholen is komen te liggen door Passend Onderwijs in de klas. Passend Onderwijs betekent dat zoveel mogelijk kinderen in hun directe woonomgeving naar school kunnen gaan. Voorheen ging een deel van die kinderen naar een school voor speciaal onderwijs. Dit kan zeker invloed hebben op je eindcijfers. Scholen in Nijkerk die lager hebben gescoord hoeven dan ook niet minder goede scholen te zijn.”

Sinds enkele maanden is Giel interim directeur van de PWA wegens langdurige ziekte van de directeur. Giel: ,,Als PCO Gelderse Vallei nemen we de verantwoordelijkheid om onze schouders eronder te zetten. De school is nu een jaar actief bezig met een ontwikkelplan. Als we kijken naar de cognitieve toetsen, zien we een flinke vaardigheidsgroei bij leerlingen en een grote betrokkenheid van collega’s. In korte tijd zijn we meters aan het maken om de school een kwaliteitsimpuls te geven. Als directeur van een andere PCO school kom ik als interim directeur langs om te helpen en dat is de kracht van een grote organisatie. Ik heb er dan ook alle vertrouwen in dat de groei die de school nu doormaakt ook zichtbaar wordt in resultaten. En daarbij gaat het om meer dan alleen rekenen, taal en lezen. We gaan voor een brede ontwikkeling van kinderen.”

GROEI De manier van kinderen opvangen is rigoureus aan het veranderen binnen de PCO Gelderse Vallei. Bijna alle scholen worden omgevormd tot Kindcentrum zoals De Koningslinde, of er wordt een BSO, kinderopvang of peuteropvang gestart. Blokhuis: ,,Wij zijn tegen alle verwachtingen van de gemeente in als school enorm gegroeid. Ook de opvang laat de afgelopen 1,5 jaar een forse groei zien. We zijn op de school zelfs gestart met een instroomgroep die rond de zomervakantie uit twintig leerlingen bestaat, een volwaardige kleuterklas. We zien binnen de overkoepelende organisatie dat er een grote meerwaarde zit in een Kindcentrum waarbij ouders kinderen al van jongs af aan naar de opvang kunnen brengen.”

Er is een beweging gaande in opvang en onderwijs die ook in Nijkerk voelbaar zal worden. Blokhuis: ,,We zijn met diverse directeuren van PCO-scholen naar Zweden geweest waar we de voordelen van brede kindcentra hebben gezien. In Nederland zouden we zelfs het liefst een aansluiting willen op het middelbare onderwijs.” Giel: ,,Landelijk speelt die discussie ook al. Om de overgang naar de middelbare school makkelijker te maken zien we in ons land initiatieven ontstaan voor kinderen tussen 10 en 14 jaar oud.” Leerkrachten uit het basis- en voortgezet onderwijs geven over en weer lessen om de grote overgang van het basisonderwijs naar het voorgezet onderwijs te verkleinen. Giel: ,,Zodoende ontstaat een betere doorgaande lijn tussen de beide schooltypen en wordt vroegtijdig schoolverzuim voorkomen. We zouden een brug willen bouwen naar het vervolgonderwijs.”

DOORNSTEEG De omslag naar onderwijs en opvang is straks ook te zien in Doornsteeg. Giel: ,,In de peuteropvang zien we al doorgaande lijnen naar school. Pedagogisch Medewerksters uit de Peuteropvang werken intensief samen met de leerkrachten uit de groepen 1 en 2. En ook de Intern Begeleider kan met zijn of haar kennis van zaken kijken wat peuters nodig hebben. Op onze nieuwe locatie in Doornsteeg maken we ook een compleet Kindcentrum.” Een Kindcentrum biedt naast onderwijs aan kinderen van 4 t/m 12 jaar ook Buitenschoolse Opvang, Kinderopvang voor 0- tot en met 2-jarigen en Peuteropvang voor 2- tot en met 4-jarigen aan. Allemaal samen onder één dak. Volgens de prognoses van de gemeente Nijkerk zullen er uiteindelijk vierhonderd leerlingen naar de tweede vestiging van Kindcentrum Holk gaan.

Giel: ,,We kiezen op de locatie van Holk in Doornsteeg voor een Kindcentrum met een zelfde manier van werken als op de huidige locatie van Holk. Groepsdoorbroken werken in units maakt het mogelijk dat kinderen veel meer op maat en passend bij hun ontwikkeling les krijgen.” Bij deze manier van werken wordt vier keer per jaar naar het niveau van kinderen gekeken en kan een kind tussendoor wisselen van niveau. Het gebouw in Doornsteeg bestaat straks uit grotere ruimtes waar verschillende groepjes leerlingen instructie krijgen op verschillende niveaus. Leerkrachten zijn verantwoordelijk voor een eigen basisgroep maar werken intensief samen met andere leerkrachten.

Met de bouw van Kindcentrum Holk in Doornsteeg wordt halverwege dit jaar gestart. De verwachting is dat het gebouw in augustus 2020 als volwaardig kindcentrum kan starten. De school wordt vlak bij de zogenoemde ‘beekzone’ gebouwd. Giel: ,,Dat wil zeggen dat een deel van het speelplein in de beekzone komt te liggen. Een prachtige plaats midden in de natuurlijke omgeving van de Dammersbeek.” Samen met de gemeente en een landschapsarchitect wordt hier een vorm van natuurlijk spelen ontwikkeld in een groene omgeving. Natuur en leren lopen in het nieuwe gebouw in elkaar over. Giel: ,,Er zijn nu al ouders die hun kinderen inschrijven voor de nieuwe school. Ik krijg ook veel vraag van ouders van buiten Nijkerk die zich hier komen vestigen.”

In Doornsteeg wordt een nevenvestiging van school Holk gebouwd.
Maranke Pater
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie