Toekomst

13 februari 2019 om 11:07 Lokaal/Column

There is no planet B. Van alle creatieve, soms flauwe, maar ook veel spitsvondige spandoeken die donderdag op het malieveld in Den Haag te spotten waren, is die tekst vooral in mijn hoofd blijven hangen. Ik weet niet hoeveel klimaatspijbelaars uit Nijkerk er onder de 15.000 middelbare scholieren uit het hele land waren, maar ik hoop dat 'we' goed vertegenwoordigd waren. Tien leerlingen van het Corlaer College zijn in elk geval geoefend in het debat over het klimaatakkoord. Dat was namelijk één van de onderwerpen tijdens de provinciale voorronde van de debatwedstrijd 'Op weg naar Het Lagerhuis' in Arnhem, waarin talentvolle debaters Sam, Puck, Sterre, Sam, Nienke, Britt, Eva, Lisa, Dalila en Loïs de finale haalden.

De scholierenstaking voor het klimaat roept herinneringen bij me op. Eind 1999 ben ik zelf (toen nog vanuit Gorinchem) naar Den Haag geweest om te staken tegen een onderwijsvernieuwing. Waar we ons destijds tegen verzetten kan ik niet meer precies reproduceren, maar ik weet nog heel goed hoe het voelde om onszelf als groep te organiseren. De schoolleiding probeerde ons te ontmoedigen, maar we regelden zelf een bus en we gingen gewoon. Helaas werd onze staking 'gekaapt' door enkele meerderjarige hooligans die ons opjutten naar het Binnenhof te gaan. Daar vlogen pakjes appelsap tegen de muren en blikjes cola door de ruiten. Wij stonden erbij en keken ernaar; deze vernielingen waren uiteraard niet de bedoeling. Toch zou ik als ik vandaag voor de keuze stond zonder enige twijfel weer in die bus stappen.

Zeker als het om zoiets wezenlijks zou gaan als het klimaat. Er zijn mensen die de klimaatspijbelaars hypocriet noemen, maar de klimaatmars verliep zonder problemen en laten we wel wezen: het gaat wel ergens over. De leerlingen, verenigd onder Youth for Climate, verwijten de politiek te weinig ambitie te tonen als het gaat om het klimaat. De staking heeft de actievoerders – op het moment van schrijven van deze column – in elk geval een uitnodiging van premier Rutte opgeleverd: ,,Ik sta, als jullie dat willen, met Eric Wiebes altijd open voor een gesprek @Youth4ClimateNL. Wel buiten schooltijd ;-) Klimaatverandering raakt ons allemaal, maar de jongere generaties krijgen het meest te maken met de gevolgen", schreef hij op Twitter.

Zo is het, Mark! En durf dan ook ballen te tonen (en een eerlijke rekening te sturen naar kleine én grote vervuilers). Want de creatieve spandoekenschrijver heeft natuurlijk gelijk: there is no planet B.

Nelleke den Besten.

Nelleke den Besten
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie