Natuur voor legaliseren clandestiene bouw

31 januari 2019 om 12:21 lokaal

NIJKERK Het omzetten van agrarische gronden in natuur betekent dat een inwoner van Nijkerk een illegale aanbouw niet hoeft te verwijderen.

Wijnand Kooijmans

De man heeft vergunning voor de bouw van een nieuwe bedrijfswoning op zijn perceel. Het gaat om een vervangende woning. Tijdens een bouwcontrole werd geconstateerd dat, in strijd met de verleende vergunning, er twee aanbouwen werden gerealiseerd. Dat leidde tot het opleggen van een bouwstop ten aanzien van de aanbouwen. De bouw van de woning mocht doorgaan, omdat hiervoor wel vergunning was verleend.

LEGALISATIE Voor één aanbouw blijkt legalisatie mogelijk. Om de tweede aanbouw te kunnen legaliseren zijn in principe sloopmeters noodzakelijk. De eigenaar heeft echter aangegeven dat hem hiervoor de financiële middelen momenteel ontbreken. Hij is echter wel bereid de bij hem in eigendom zijnde agrarische percelen om te zetten in natuur.

Het college van burgemeester en wethouders stemt daarmee in omdat hiermee de landschappelijke waarde van de omgeving wordt verbeterd. De provincie Gelderland heeft al aangegeven deze mening te delen. In een later stadium wordt dit ook planologisch geregeld.

PRECEDENTWERKING Wethouder Wim Oosterwijk is niet bang voor een precedentwerking. De komst van extra natuur op deze locatie vindt hij van toegevoegde waarde. Indien andere aanvragen worden ingediend worden deze zorgvuldig bekeken en beoordeeld. ,,Wij bieden maatwerk per locatie en zijn overtuigd van de meerwaarde van het honoreren van het voorliggende verzoek."

Bart Belterman
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie