,,Met de tiny houses proberen we om met elkaar in een behoefte van mensen die ook een plek op de woningmarkt nodig hebben, te voorzien.''
,,Met de tiny houses proberen we om met elkaar in een behoefte van mensen die ook een plek op de woningmarkt nodig hebben, te voorzien.'' Harry Koelewijn

Burgemeester Gerard Renkema kijkt terug op 2018

31 december 2018 om 07:24 lokaal

NIJKERK Het jaar 2018 nadert zijn einde. Tijd om terug te blikken met een aantal hoofdrolspelers uit het Nijkerkse nieuws. Natuurlijk mag burgemeester Gerard Renkema aftrappen.

Maranke Pater

,,Ik ben al twaalf jaar burgemeester van Nijkerk. De meeste burgemeesters zitten geen twaalf jaar of langer in een gemeente. Mijn wens om hier te blijven geeft een paar dingen aan: Ik heb het hier naar mijn zin. Ik weet ook dat ons gezin het hier naar zijn zin heeft, we hebben echt het idee dat we ons plekje gevonden hebben. Samen maken we echt deel uit van de samenleving. Wat daarnaast ook belangrijk is: ik weet dat er nog genoeg te doen is. Ik heb niet het idee dat Nijkerk al ‘af’ is. In twaalf jaar is er al veel gebeurd. Ik kijk positief terug op hoe Nijkerk er nu uitziet in vergelijking tot twaalf jaar geleden. De gemeente heeft hard gewerkt om dingen te verbeteren. Ik ben blij dat de gemeenteraad mij heeft voorgedragen voor een nieuwe periode, zodat ik nog een tijd mag meehelpen aan die verbeteringen.

De laatste jaren hebben we economische voorspoed gekend, maar in 2008 en volgende jaren waren het economisch minder goede tijden. Dit zag je in allerlei dingen terug. Van een ontwikkelgemeente zijn we toen een beheergemeente geworden. We trekken nu weer nieuwe bedrijvigheid aan. De woningbouw stond op een lager pitje omdat mensen het financieel lastiger hadden. Door de centrale liggen van Nijkerk ging het nog redelijk goed. In de afgelopen jaren zie je dat ontwikkelingen weer veel sneller gaan, bijvoorbeeld op het gebied van woningbouw en bedrijvigheid.

De onlangs gerealiseerde tiny houses op Spoorkamp kregen landelijk behoorlijk wat aandacht, mede omdat het landelijk de grootste locatie is waar zoveel tiny houses in één keer gerealiseerd zijn. Dit terrein was eerst voor wat anders bedoeld en heeft nu een andere goede bestemming gekregen. Op deze manier proberen we om met elkaar in een behoefte van mensen die ook een plek op de woningmarkt nodig hebben, te voorzien. Het is één van de kenmerken van Nijkerk, samen lossen we vraagstukken op. Dit gaat wel met kosten en moeite gepaard, maar we lossen de vraagstukken wel goed op.

We zijn de afgelopen tijd ook met leuke dingen bezig geweest. Ook doordat er veel enthousiasme zit bij mensen in de samenleving die zaken hebben opgepakt. Nijkerk is daardoor bijvoorbeeld het merk ‘Lekker Nijkerk, Stad vol smaak’ gaan voeren. Dat geeft een bepaalde identiteit, iets wat voor een gemeente vaak lastig te vinden is. Nijkerk wordt inmiddels echt geassocieerd met voeding en voedselproductie en het is mooi om te zien hoe de samenleving daar op inspeelt. In de Regio Foodvalley, waar Nijkerk deel van uitmaakt, lag het accent veelal alleen op het zuiden van de regio, door met name de aanwezigheid van de universiteit van Wageningen. Wij hebben kunnen laten zien dat onze gemeente een belangrijke speler is in Foodvalley omdat Nijkerk het grootste aantal voedselproducerende bedrijven in de regio heeft. We gaan in het komende jaar hard aan het werk om dat uit te bouwen. Ook houden we met het uitgeven van grond er rekening mee dat we vooral bedrijven in de foodproductie, en daaraan gelieerde bedrijven, aantrekken zodat er nog meer kruisbestuiving plaatsvindt. Ik vind het idee van een Food Academy Nijkerk, waarbij er specifiek onderwijs voor voedselbedrijven wordt gerealiseerd, dan ook een prachtig plan dat door ondernemers en onderwijs uit de grond is gestampt.

Natuurlijk werkt Nijkerk ook samen met de gemeenten van de regio Amersfoort. We hebben veel met die gemeenten te maken. We hebben bijvoorbeeld een woningmarkt die elkaar raakt, maar ook op het gebied van verkeer en vervoer en economie zijn er vaak dezelfde vraagstukken. Het is vaak een gemeenschappelijk en dus ook Nijkerks belang om te zien hoe we die vaak moeilijke vraagstukken samen van een oplossing kunnen voorzien.''

,,Ik kijk positief terug op hoe Nijkerk er nu uitziet in vergelijking tot twaalf jaar geleden.''
Maranke Pater
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie