Afbeelding
Lex van Lieshout

Nijkerk kampt met tekort ondanks financiële meevallers

8 december 2018 om 11:34 lokaal

NIJKERK Het aantal toeristen dat de gemeente Nijkerk bezoekt, neemt weer toe. Hiermee is niet alleen een eind gekomen aan een aantal mindere jaren, maar het brengt ook 86.000 euro meer in het laatje van de gemeente.

Wijnand Kooijmans

Dat blijkt uit de tweede bestuursrapportage van dit jaar, die 13 december in de gemeenteraad van Nijkerk wordt vastgesteld. Het is niet de enige meevaller voor de gemeente, zo komt er honderdduizend euro meer aan onroerendezaakbelasting binnen. Desondanks is de verwachting dat het jaar wordt afgesloten met een nadelig saldo van 712.000 euro. Dat is 98.000 euro meer dan bij de vaststelling van de voorjaarsnota werd geraamd.

JEUGDHULP Wanneer naar de komende jaren wordt gekeken verwacht het college van burgemeester en wethouders een positief resultaat. Als het gaat om de tekorten speelt de jeugdhulp een belangrijke rol. Verwacht wordt dat de kosten dit jaar stijgen met een half miljoen euro en structureel toenemen met 1,1 miljoen euro.

KOSTEN De warme zomer heeft ook sporen nagelaten. Het groen op de begraafplaats bleek dusdanig te zijn aangetast dat extra ingrijpen noodzakelijk was. Hiermee was een bedrag van 50.000 euro gemoeid. Het NS-station Hoevelaken ligt weliswaar op grondgebied van Amersfoort, maar een deel van het onderhoud komt voor rekening van de gemeente Nijkerk. De kosten daarvan waren te laag ingeschat, waardoor nu over de jaren 2013 tot 2015 een nabetaling moet worden gedaan van 148.000 euro. Aan parkeergelden werd 100.000 euro minder ontvangen.

VERZUIM De gemeente heeft ook te kampen gehad met een hoog verzuimcijfer binnen het ambtelijk apparaat. In 2015 was dat bijvoorbeeld zes procent tegen landelijk nog net geen vijf procent, waar de norm 4,3 procent is voor vergelijkbare gemeenten. In november 2017 was er met 9,75 procent zelfs sprake van een piek. De verzuimduur werd bovendien steeds langer wat, zo zegt het college, voor zowel de medewerker als de ambtelijke organisatie vervelende consequenties meebrengt.

Dat heeft geleid tot een grondige aanpak waardoor in september van dit jaar het verzuim was gedaald tot 3,99 procent. Wel is hiervoor 50.000 euro extra gebruikt dan begroot waarvoor de raad nu extra budget wordt gevraagd. Overigens vinden veel ambtenaren nog steeds dat er sprake is van een grote werkdruk.

SIGNAAL Het signaal wordt afgegeven dat de financiële crisis inmiddels is afgewend. Het aantal inwoners van de gemeente Nijkerk groeit gestaag, de bedrijvigheid zit in de lift en de vraag naar betaalbare woningen is sterk gestegen. Het college zegt dat daaruit blijkt dat de gekozen aanpak vruchten afwerpt. Het gaat dan om de aanpak van het verzuim, maar ook extra inzet als het gaat om het vervullen van vacatures.

{MEEVALLER] Inmiddels is ook duidelijk dat de gemeente Nijkerk een nabetaling moet doen van 240.000 euro aan de gemeente Ede voor de opvang van vrouwen die slachtoffer waren van huiselijk geweld. Dat is enigszins een meevaller, omdat de inzet een bedrag van 720.000 euro was. Het uiteindelijke bedrag is het gevolg van overleg tussen beide gemeenten. 

Sanne Koudijs
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie