Afbeelding
Aalt Guliker

Open avond voor natuurfotografen Nijkerk

3 december 2018 om 12:37 lokaal

NIJKERK Ongeveer tachtig mensen waren afgekomen op de jaarlijkse openbare avond van de Vereniging Natuurfotografen Nijkerk. In het bomvolle clubgebouw de Visburg waren de stoelen in een theater opstelling geplaatst, zodat alle bezoekers goed zicht hadden op het scherm. Met een beamer werden de hele avond foto's geprojecteerd, waar de bezoekers van konden genieten.

In vlot tempo werd het programma doorlopen. Als eerste werden de prijzen uitgereikt van de onderlinge clubwedstrijd. In een zestal categorieën hadden de fotografen foto's ingestuurd: vogels, zoogdieren, landschappen, macro, beweging en lichtinval. Per categorie werden de tien beste foto's getoond. De nummers 1 tot en met 3 kregen een prijs. Daarna werden de foto's van de zes eerste prijswinnaars op het scherm geprojecteerd. Alle bezoekers in de zaal kregen een stembriefje. Na de pauze werd bekend gemaakt dat met overweldigende meerderheid Ina Hendriks-Schaafsma de overall-winnaar van de fotowedstrijd 2018 is geworden. Haar foto van een opvliegende steenuil met een muis in zijn poot is van bijzondere klasse. De steenuil vloog in een decor van bloeiende bloemen en in tegenlicht, waardoor honderden glimmende waterdruppeltjes in de achtergrond zichtbaar waren. Ina heeft honderden uren besteed en duizenden foto's gemaakt om deze ene topper als uiteindelijk resultaat te kunnen presenteren.

In de pauze werd zeer geanimeerd met elkaar gesproken. Na de pauze waren er drie presentaties. Alle drie waren automatische foto presentaties voorzien van een muziekje. De eerste was een verzameling van foto's van de clubleden met het thema herfst. Dus bomen met gekleurd blad, paddenstoelen en edelherten in de bronsttijd. Daarna een fotopresentatie van de zes in Nederland broedende uilen. Prachtige nachtopnamen van kerkuilen met net uitvliegende jongen, bosuilen in boomholten en ransuilen alert in bomen met verkleurd blad. De steenuil, de oehoe en de velduil completeerden het zestal. De afsluitende presentatie ging over Zuid-Afrika. Prachtige landschappen in sfeervol ochtendlicht werden afgewisseld met vechtende mannetjesleeuwen, giraffen en olifanten.

Bart Belterman
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie