Afbeelding
ANP Foto

PRO21 wil meer openbare toiletten in gemeente Nijkerk

29 november 2018 om 12:57 lokaal

NIJKERK De fractie van PRO21 pleit voor meer openbare toiletten in de gemeente Nijkerk. Dat blijkt uit schriftelijke vragen van raadslid Janneke van Heugten aan het college van burgemeester en wethouders.

Wijnand Kooijmans

De app Hoge Nood geeft aan dat in de gemeente Nijkerk slechts twee openbare toiletten zijn. In Nijkerk in de Hema aan het Plein en in Hoevelaken in de AH aan de Kantemarsweg. Voor buik- en blaaspatiënten is, zo heeft onderzoek uitgewezen, het belangrijk dat er binnen vijf minuten een toilet bereikbaar is. Volgens de normen van de Maag Lever Darm Stichting zijn er daarom in voetgangers-, winkel- en verblijfsgebieden om de vijfhonderd meter openbare of opengestelde toiletten nodig.

GROFWEG De stichting geeft aan dat de gemeente Nijkerk ver achter blijft bij het aantal inwoners per toilet. Er is grofweg één toilet opengesteld per zevenduizend inwoners. Dat is ruim vier keer slechter dan de beste scorende gemeente in Nederland waar 1.757 inwoners een toilet moeten delen.

Van Heugten vraagt zich af of er gemeentelijke plannen zijn om tot meer openbare of opengestelde toiletten te komen binnen de gemeente Nijkerk. Ook wil ze, namens de fractie van PRO21, ook weten of de gemeente de norm van de Maag Lever Darm Stichting als norm wil invoeren.

STICKERS In de vragen aan het college wijst ze op het bestaan van toiletstickers voor winkels en horeca waarmee duidelijk kan worden gemaakt dat er een openbaar of opengesteld toilet beschikbaar is. Van Heugten wil weten of het college hieraan al bekendheid heeft gegeven bij winkels en horeca, zoals bijvoorbeeld Harderwijk gaat doen. Indien de gemeente zich hiervoor niet de geroepen instantie vindt wil ze weten wie dat dan wel is en of de gemeente bereid is hen daarover aan te spreken.

Van Heugten vraagt of bij het college meer openbare en opengestelde toiletten bekend zijn dan in de Hoge Nood-app zijn opgenomen. Ook vraagt ze zich af of het college bereid is de toiletten welke in het gemeentehuis aanwezig zijn kunnen worden opengesteld en aangemeld bij de app. Ook ziet ze graag dat het college met de beheerders van gemeentelijke en andere openbare gebouwen in gesprek gaat om te bevorderen dat de daar aanwezige toiletten worden opgesteld en aangemeld bij de Hoge Nood-app.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie