Afbeelding
Harry Koelewijn

Nijkerk tevreden over samenwerking met andere gemeenten

28 november 2018 om 20:40 lokaal

NIJKERK Het Nijkerkse college van burgemeester en wethouders is tevreden over de samenwerking met de gemeenten Bunschoten, Leusden en Putten. Financieel heeft het inmiddels ook resultaat opgeleverd.

Wijnand Kooijmans

De samenwerking op het gebied van bedrijfsvoering is ingegaan in januari 2017. Veel zaken zijn sindsdien gezamenlijk opgepakt en er wordt efficiënter gewerkt. Zo heeft het gezamenlijk aanbesteden van een huisadvocaat een structurele besparing opgeleverd van 50.000 euro. Met het verzorgen van interne opleiding en training voor de vier gemeenten wordt in totaal 50.000 euro bespaard. Op het gebied van software wordt structureel 35.000 euro bespaard.

Door de samenwerking rond de invoering van de AVG (Algemene Verordening Gegevensbescherming) is 95.000 euro bespaard. Van niet alle opgestarte zaken zijn de effecten direct zichtbaar, deze vergen een langere tijd. Erkend wordt dat er ook zaken zijn die minder goed zijn gegaan dan verwacht waarbij of de snelheid van de invoering is onderschat of minder is bespaard dan werd verwacht.

De kwetsbaarheid van het ambtelijk apparaat wordt verminderd door elkaar als vier gemeenten te ondersteunen bij ziekte, vacatures of in drukke tijden. Ook hoeft minder personeel extern te worden ingehuurd wat kosten bespaard. Ook groeit de kennis. Voor het personeel zijn de kansen vergroot door het delen van alle vacatures en klussen. De aantrekkende arbeidsmarkt zorgt bij gemeenten wel voor personeelsverloop en zet daardoor planningen onder druk.

Ook verschilt per gemeente de cultuur. Het samen werken en de teambuilding kosten daardoor meer tijd. Ook zijn op het gebied van ICT nog verschillen waardoor een optimale uitwisseling wordt vertraagd.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie