,,Samen gaan we voor een hartveilige gemeente.
,,Samen gaan we voor een hartveilige gemeente." Arjen Gerritsma

Jubileum AED Stichting Nijkerk-Hoevelaken

1 december 2018 om 07:53 lokaal

HOEVELAKEN De AED Stichting Nijkerk-Hoevelaken vierde onlangs haar éénjarig jubileum. Voor het actieve bestuur was dit een mooi moment om eens terug te blikken wat er in dat jaar allemaal is bereikt. Zes bevlogen mensen met hele diverse achtergronden besloten een jaar geleden om hun krachten te bundelen en een stichting op te richten met als doel zoveel mogelijk Automatische Externe Defibrillatoren (AED's) op 24/7 bereikbare plaatsen te krijgen binnen de gemeente.

Gerrit Steen

Ook het onderhoud van de AED's en de opleiding van burgerhulpverleners behoren tot het doel van de stichting. Een AED is een apparaat dat het hart door een stroomstoot weer normaal kan laten kloppen bij een circulatiestilstand. Elke week krijgen driehonderd mensen in Nederland een circulatiestilstand, per jaar tussen de 15.000 en 16.000 keer. Dat zijn er vijf á zes per maand in de hele gemeente Nijkerk.

CURSUSSEN Er worden cursussen gegeven door de stichting, waarbij cursisten in een avond leren hoe ze moeten reanimeren en hoe ze een AED moeten bedienen. Deze cursussen worden veelal vergoed door de zorgverzekeraar. Ook worden er herhalingsavonden gegeven om deze vaardigheden op peil te houden. Er wordt uitgelegd hoe men zich kan aanmelden bij het burgerhulpverleningsnetwerk, zodat men oproepbaar is in geval van een reanimatie in de gemeente. Het is van belang dat dit netwerk zo groot mogelijk wordt om zoveel mogelijk goed opgeleide hulpverleners in de buurt van een slachtoffer te hebben. Dit vergroot samen met een AED de overlevingskansen van een slachtoffer aanzienlijk. Het feit blijft dat een burger vaak het snelst een reanimatie kan opstarten. De first responder van de brandweer en de ambulance doen er toch altijd langer over en elke seconde telt bij een circulatiestilstand.

OVERZICHT Een overzicht van de AED's die afgelopen jaar zijn opgehangen en die 24 uur per dag bereikbaar zijn: terrassen, Nijkerk, Koningspage 22 - Museum Nijkerk, Wheemplein, achterzijde museum links naast de Wok - Gebouw Meinskamp, Nijkerk, Meinstraat ter hoogte nummer. 42 - Camping Coterlet, Nijkerk, Palestinaweg 1 - Fam. Geurtsen, Nijkerk, Barend Kuisstraat 1 - Blokhuus, Hoevelaken, Frans Tromplaan 49 - Boerenserf, Hoevelaken, Boerenserf 24 - Elzenlaan, Hoevelaken, Elzenlaan 18.

GIFTEN De AED stichting Nijkerk-Hoevelaken is afhankelijk van giften. Een bijdrage overmaken kan op NL 46 RABO 0323 933 734 te name van AED Stichting Nijkerk-Hoevelaken. Meer informatie over de cursus is verkrijgbaar via info@aedstichtingnijkerkhoevelaken.nl.

Mensen die graag een AED in de buurt willen hebben, kunnen ook mailen naar dat e-mailadres.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie