630400_39tekoopwoninghuizen.jpg
630400_39tekoopwoninghuizen.jpg Archief BDU Media

Nieuwe koers gebiedsteams en verruiming starterslening

29 november 2018 om 07:01 lokaal

NIJKERK Het personeel van de gebiedsteams komt in dienst van de gemeente Nijkerk. De enige uitzondering wordt gemaakt voor superspecialisten.

Wijnand Kooijmans

Dat is besloten door de gemeenteraad van Nijkerk. Tevens werd besloten de starterslening dusdanig te wijzigen dat hierop door meer mensen een beroep kan worden gedaan. De huidige regels sluiten niet meer aan bij de gewijzigde woningmarkt.

ZELFSTUREND Ten aanzien van de gebiedsteam heeft Ciska van Drie (CDA) enige twijfels over het zelfsturend moeten zijn van de gebiedsteams. Daardoor ontstaat bij haar het idee dat het eerst fout moet gaan voor het teruggedraaid kan worden. Met wethouder Nadya Aboyaakoub zijn de overige partijen van mening dat het zelfsturend zijn geen doel op zich is. Een belangrijke rol blijft weggelegd voor de coördinatoren.

Patrica van Loozen (De Lokale Partij) geeft aan wel enige moeite te hebben gehad als het gaat om het in dienst nemen van de medewerkers van de gebiedsteams. Niet zozeer omdat het geen goede zaak is, maar meer vanuit het streven van de gemeente meer op afstand te sturen. Zij vindt dat nu niet tot achter de komma moet worden ingevuld hoe de teams in de toekomst hun werk gaan doen.

Alle partijen vinden het van belang dat de burger niets merkt van de wijzigingen die worden doorgevoerd en dat de zorg aan de inwoners centraal staat. Om tot de wijzigingen te komen is een eenmalig bedrag van 350.000 euro nodig, daarna wordt vanaf 2020 verwacht dat de structurele kosten jaarlijks 108.000 euro goedkoper uitvallen.

STARTERSLENING De raad stemt ook unaniem in met de wijziging van de starterslening. In totaal is hiervoor een bedrag beschikbaar van 750.000 euro. Bij het opstellen van de woonvisie wordt bekeken of de starterslening nog een geschikt instrument is als het gaat om huisvesting van woningzoekenden. Eventuele alternatieven worden, zo zegt wethouder Dijksterhuis, daarbij ook betrokken.

Sinds de invoering van 2007 zijn 104 starters aan hun eerste koopwoning geholpen. De mogelijkheden om voor een starterslening in aanmerking te komen, worden nu verruimd. Zo kan in 2019 een lening worden aangevraagd voor een woning met een maximale prijs van 290.000 euro. De verwachting is dat deze hoogste grens in de praktijk overigens nauwelijks wordt gehaald.

WONING Ook mensen die oorspronkelijk uit Nijkerk komen maar zijn verhuisd, kunnen bij terugkeer voor een starterslening in aanmerking komen. Dat geldt echter niet wanneer ze elders al een koopwoning hebben gehad. Hierover bestond een misverstand, maar dat is inmiddels naar tevredenheid van de raad opgelost.

Starters komen alleen in aanmerking wanneer ze minimaal een jaar in de gemeente Nijkerk woonachtig zijn. Daarnaast geldt dat ze ook bij een economische binding in aanmerking kunnen komen voor een starterslening. Voorwaarde is dan wel dat ze minimaal negentien uur per week in dienst moeten zijn bij een werkgever binnen de gemeentegrenzen en een contract moeten hebben voor minimaal een jaar.,

Wijnand Kooijmans
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie