Drago Pecenica in zijn atelier met enkele van de miniaturen.
Drago Pecenica in zijn atelier met enkele van de miniaturen. Maranke Pater

Kunstenaar stelt honderd miniatuurschilderijtjes tentoon

26 november 2018 om 16:55 lokaal

NIJKERK De Nijkerkse kunstenaar Drago Pecenica houdt op zaterdag 15 en zondag 16 december een expositie waarbij bezoekers de honderd miniatuurschilderijen kunnen zien die hij heeft gemaakt.

Maranke Pater

Toen Pecenica nog in Joegoslavië woonde, vlak voor de Balkanoorlog, had hij al een keer honderd miniatuurschilderijen gemaakt die ter plekke werden geëxposeerd en verkocht. Bij zijn vlucht naar Nederland nam hij de laatste vier kleine schilderijtjes mee. ,,De schilderijtjes, die landschappen in Joegoslavië uitbeelden, hangen bij mij in de hal en op een dag bekeek ik ze weer en besloot dat ik ook een Nederlandse versie wilde maken. Dit zijn honderd miniatuurschilderingen met Hollandse landschappen geworden."

Het kleinste schilderijtje is vier bij zeven centimeter, maar nog steeds zijn er heel veel details te zien. Van een prachtige bomenrij tot een modderpoel waar het zonlicht in lijkt te schitteren.

MONNIKENWERK Anderhalf jaar heeft Pecenica aan zijn miniaturen gewerkt. ,,Ik had geen opslagruimte meer en heb mijn atelier verbouwd om het werk te kunnen exposeren." Voor Pecenica is het echt monnikenwerk geweest om de kleine schilderijtjes te bewerken.

,,Ik airbrush het vlak waar ik het schilderij op wil maken en vervolgens ga ik met een chirurgisch mesje aan de slag om alle details uit te snijden. Ik ben soms een week bezig om een lucht te puncteren. Het is heel meditatief, ik kan goed over alles waar ik mee bezig ben nadenken."

DETAILS Met de ene miniatuur was hij een week bezig, een ander duurde maanden voordat hij af was. ,,Het ligt helemaal aan de hoeveelheid details die je in een werk wil brengen. Je kunt iets heel snel maken, maar ik hou ervan om alles mooi en duidelijk weer te geven en alle details aandacht te geven. Als je iets aandacht geeft kost dat tijd. Sommige kunstenaars gaan heel snel, hierdoor raken ze de essentie, maar ik vind het het mooiste om overal aandacht aan te geven. Ik geniet er bijvoorbeeld van om aan de schors van een boomstam te werken."

IJVER Zijn publiek waardeert zijn ijver in ieder geval. ,,Mensen kunnen dagelijks iets nieuws ontdekken. Zo heb ik ooit in een schilderij de sporen van een konijn in de sneeuw aangebracht. Ik verkocht het schilderij en zei er niets over tegen de eigenaar, tot deze mij maanden later belde om te vertellen dat hij sporen in de sneeuw had ontdekt." Om aan zijn beelden te komen, trok Pecenica het land door. ,,Ik ben zelf altijd landschapsschilder geweest. Hier in Nijkerk ken ik de hele omgeving. Ik heb overal gewandeld en ken elke boom. Nijkerk is heel mooi qua natuur, dus deze beelden komen ook terug in de miniaturen."

KOEIEN Pecenica geniet het meeste van een mini-schilderij met koeien in de hoofdrol. ,,Ik wilde een mooie miniatuur maken voor een boek over Hollandse landschappen voor het museum in Appingedam waar ik aan mee heb gewerkt. Op één van mijn wandelingen kwam ik een koe met een kalfje tegen waar ik een miniatuur van heb gemaakt."

De expositie van Drago Pecenica is in zijn eigen atelier aan de Havikenhof 13 van 10.00 tot 17.00 uur. Voor meer informatie: dragopecenica.com.

Maranke Pater
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie