'Aardedonker als gemeentegrens met Nijkerk gepasseerd is'

6 november 2018 om 07:15 lokaal

NIJKERK Jongeren vinden de komst van een extra jongerenontmoetingsplaatsen van belang. Dat werd duidelijk tijdens de start van het project Wegwijs dat jongeren les geeft over de sociale democratie. De aftrap werd verricht door burgemeester Gerard Renkema met een groep leerlingen van het Corlaer College.

Wijnand Kooijmans

In totaal komen tot en met woensdag 14 november 21 groepen leerlingen van het Corlaer College, Aeres vmbo Nijkerk en Accent Praktijkonderwijs naar het stadhuis. Hier worden ze begeleid door raads- of commissieleden terwijl enkele keren ook een wethouder aanschuift. De jongerenontmoetingsplaats moet, zo vinden de leerlingen algemeen, niet in een woonwijk worden gevestigd.

BUSSEN Over hoe een jongerenontmoetingsplaats er uit moet zien, wordt wel verschillend gedacht. Er kwam zelfs de suggestie op tafel om hier bussen langs te laten rijden, zodat de kans op ongevallen wordt verkleind. Er moeten wel voldoende prullenbakken komen, maar de suggestie om camera's te plaatsen doet wel de wenkbrauwen fronsen bij andere leerlingen.

Ook werd de vraag gesteld of mensen die niet de Nederlandse afkomst hebben mogen stemmen. Raadslid Hilbrand Rozema kon het verlossende antwoord geven. Het mag wanneer mensen minimaal vijf jaar in Nederland verblijven en hier ook mogen blijven. Dan mogen ze stemmen voor de gemeenteraadsverkiezingen, maar bijvoorbeeld weer niet voor de Tweede Kamer.

VERLICHTING Door een leerling uit Bunschoten-Spakenburg werd aangevoerd dat de Bunschoterweg op het grondgebied van de provincie Utrecht prima is verlicht, maar wanneer de gemeentegrens met Nijkerk is gepasseerd het aardedonker is. Raadslid Ciska van Drie vindt dat ook een drama en vindt dat deze zaak maar eens op gemeentelijk niveau moet worden aangekaart. Voor een Amersfoortse leerling de gelegenheid gelijk de verlichting langs de Fliersteeg onder de aandacht te brengen.

Wat een gemeente uitgeeft, zoals gevraagd door burgemeester Renkema, bleef gokken voor de leerlingen. Er vlogen bedragen van tien euro tot een miljard over tafel tot Renkema het verlossende antwoord kon geven dan het om zo'n honderd miljoen euro gaat.

SALARIS Leerlingen zijn ook benieuwd naar het salaris dat een raadslid krijgt. Rozema geeft aan dat het niet om salaris gaat, maar om een vergoeding die is gebaseerd op het aantal inwoners. Voor Nijkerk gaat het om zo'n elfhonderd euro per maand. Ciska van Drie maakte wel duidelijk dat als het om het geld gaat, je beter kunt kiezen voor een andere baan.

Wanneer het gaat om verruiming van het sluitingsuur kiezen de meeste jongeren ervoor direct de lokale politiek te benaderen omdat daar deze beslissing wordt genomen. Een kleine groep kiest voor burgerlijke ongehoorzaamheid door dan na sluitingstijd maar voor de kroeg door te blijven drinken. Wanneer het gaat om het oplossen van gevaarlijke situaties rond scholen was het opvallend dat alle meiden ervoor kiezen direct maar de rechter in te schakelen. Maar ook hier kan, zo zegt Ciska van Drie, het best direct de lokale politiek worden aangesproken.

Bart Belterman
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie