Marianne Postma (links) en Pauline Kortbeek (rechts): ,,Voeding speelt een rol bij ziekte en gezondheid.''
Marianne Postma (links) en Pauline Kortbeek (rechts): ,,Voeding speelt een rol bij ziekte en gezondheid.'' Arhen Gerritsma/Graphic Sound

Gezondheidscentra en de bibliotheek streven naar grip op gezondheid

3 november 2018 om 08:14 lokaal

NIJKERK De Gezondheidscentra en de bibliotheek Nijkerk zetten in november het thema Voeding & Gezondheid centraal door middel van workshops, lezingen en samen koken. Doel is om mensen meer grip op hun eigen leven, gezondheid, ziekte en welzijn te laten krijgen.

Belinda van der Horst

Vanuit de Gezondheidscentra is het project 'Samen Gezond' opgezet om mensen meer regie over hun eigen gezondheid te laten nemen. De patiënt en zorgverlener bewandelen samen het pad in dit project. De Gezondheidscentra en de bibliotheek zijn een samenwerking aangegaan. De bijeenkomsten vinden bewust niet plaats in de Gezondheidscentra, maar in de bibliotheek omdat deze laagdrempelig is. In maart jongstleden ging het eerste thema 'Slaapproblemen' succesvol van start. Er werden zelfs extra bijeenkomsten ingelast.

,,Bij het thema Voeding & Gezondheid springen partners bij zoals Sigma, Nijkerk Sportief en Gezond en diëtisten. Daar zijn we blij mee. Doel is om mensen meer grip op hun eigen leven, gezondheid, ziekte en welzijn te laten krijgen. Dat kan door informatie en voorlichting om zelf verder mee aan de slag te kunnen. Voeding speelt een rol bij ziekte en gezondheid", vertelt Marianne Postma, praktijkondersteuner/coördinator LongZorgNijkerk in Gezondheidscentrum Corlaer en projectleider Gezondheidspunten.

Pauline Kortbeek, diëtist bij Di-eetgezond, geeft een lezing over 'Herkennen en voorkomen van ondervoeding bij ouderen'. ,,Ondervoeding wordt niet of te laat herkent. Het kan zijn dat iemand er goed gevoed uitziet, maar niet voldoende tot zich neemt wat hij/zij nodig heeft. Ondervoeding kan door verschillende oorzaken komen, bijvoorbeeld door verminderende eetlust, kauwen lukt niet meer of het overlijden van een partner. We hebben het vaak over 'te dik' zijn, daarom is er minder aandacht voor ondervoeding. Terwijl ouderen een grotere kans op ondervoeding hebben", aldus Kortbeek. Dit bijeenkomst is bestemd voor senioren, mantelzorgers en zorgvrijwilligers. Ook professionals die meer willen weten zijn welkom.

Kortbeek geeft ook een kookworkshop over koolhydraatarm eten. ,,Ik geef niet alleen voedingsadvies, koken is ook een belangrijk onderdeel. We gaan met een recept aan de slag en daarna samen eten." De kookworkshop is geschikt voor mensen met suikerziekte of die willen afvallen.

Diëtisten geven in Nijkerk en Hoevelaken workshops en lezingen over veranderende smaak, koolhydraatarm eten, voeding en hormonen, voedingshypes en het lezen van etiketten. De Kookgroep Bon Appetit, bestaande uit vrijwilligers, kookt een verse maaltijd voor mensen die het gezellig vinden om samen te eten. Mogelijk is dit de aftrap om vaker samen te eten. Voor ouders met kleine kinderen zijn er twee thema-ochtenden: een peuterochtend over gezond samen eten en het Mamacafé met tips over voeding.

Het volledige programma staat op de website van de Bibliotheek en daar kan men zich ook aanmelden: www.bibliotheeknijkerk.nl of telefoon: 033-2451756.

Belinda van der Horst
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie