Afbeelding
Archief BDUmedia

'Gemeente moet taal van de jongeren meer gaan spreken'

20 oktober 2018 om 08:41 lokaal

NIJKERK Om te komen tot een kind- en gezinsvriendelijke gemeente moet de taal van de jongeren meer worden gesproken. Dat stelt de sociaal domeinraad in een brief aan het college van burgemeester en wethouders.

Wijnand Kooijmans

De conceptnota roept naar de mening van de adviesraad veel vragen op. Zo worden er in hun ogen veel nieuwe intenties aangegeven die niet nieuw zijn. Terwijl ook de speerpunten in de nota niet allemaal nieuw zijn. Iedereen wil graag, zo wordt aangegeven, een fysieke en gezonde jeugd.

BETROKKENHEID Kern van de vragen voor de adviesraad is hoe de betrokkenheid van de jongeren en hun omgeving kan worden vergroot bij de uitvoering om een gezinsvriendelijke gemeente te worden. Pogingen om jongeren naar een informatiebijeenkomst te krijgen zijn, wat de adviesraad betreft, in het verleden niet altijd een daverend succes geworden. Wanneer de resultaten van de bijeenkomsten voor de doelgroep dan ook nog eens niet zichtbaar worden dan vindt de adviesraad dat wel begrijpelijk.

Het individueler worden, ook van jongeren, zal naar de mening van de raad ook een grote factor zijn. Maar vooral het niet spreken van de taal van de jongeren wordt als een minpunt gezien. Naar de jongeren toe moeten er concrete afspraken worden gemaakt die ook snel worden nagekomen. Dit moet, in de visie van de adviesraad, worden geregeld in samenwerking met andere partijen. De stichting jongerenwerk moet hierbij zeker een rol spelen.

AANPAK Omdat veel problematiek al jaren speelt en alleen maar toeneemt moet dit sneller worden opgepakt dan in het nu voorgestelde beleid tot 2025 is aangegeven. Per onderdeel, zoals de aanpak van drugsgebruik, moet er in de ogen van de adviesraad een plan van aanpak worden opgesteld.

Ten aanzien van de gebiedsteams stelt de adviesraad dat het huidige niveau van de dienstverlening moet worden gehandhaafd. Ook wordt er mee ingestemd dat de gebiedsteams een relatief zelfstandig onderdeel binnen de gemeentelijke organisatie worden. Gesteund wordt het plan dat de medewerkers van de gebiedsteams, met uitzondering van een kleine groep 'superspecialisten' in dienst van de gemeente komen. Voor de komende jaren wordt dit als de beste oplossing voor de inwoners van de gemeente Nijkerk gezien en blijkt ook duidelijk dat de verantwoording van de uitvoering bij de gemeente ligt.

Bart Belterman
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie