Afbeelding
Wijnand Kooijmans

Brief ABZ aan gemeenteraad valt slecht bij college

17 oktober 2018 om 13:15 lokaal

NIJKERK Een brief van ABZ Diervoerders rond de gesprekken over de ontwikkelingen in de Havenkom is slecht gevallen bij het college van burgemeester en wethouders.

Wijnand Kooijmans

Aanleiding voor het sturen van de brief was voor ABZ de besloten vergadering over de voortgang van de aankoop van het terrein van de erven Rootselaar. Volgens het bedrijf aan de havenkade is dit aan de vroege kant.

Tussen ABZ en de gemeente Nijkerk loopt een bemiddelingsproces naar aanleiding van de plannen van de gemeente voor woningbouw en het Huis van de Stad in de havenkom. ABZ vindt dat hierdoor de bedrijfsvoering in gevaar kan komen. De gesprekken vinden plaats onder leiding van vertegenwoordigers van de provincie Gelderland. Door betrokken partijen is 20 september een overeenkomst gesloten waarbij zowel de gemeente als ABZ zich, volgens het Nijkerkse college, zonder enig voorbehoud tot geheimhouding hebben verplicht.

VERBAASD Het college zegt dan ook verbaasd te zijn dat de inhoud van de bemiddeling wordt gedeeld met de gemeenteraad. Brieven aan de raad worden openbaar gemaakt. Desondanks heeft wethouder Wim Oosterwijk nog vertrouwen in de bemiddelingspoging. ,,Al is ons vertrouwen wel op de proef gesteld. We proberen stappen te maken."

In de brief aan de raad stelt de advocaat van ABZ Hugo Doornhof dat het bemiddelingstraject wat het bedrijf betreft in principe vertrouwelijk zijn. Hij stelt dat zowel de gemeente als ABZ een duurzame ontwikkeling van de havenkom nastreven. Maar dat wel de vraag moet worden beantwoord in hoeverre de bedrijfsvoering van ABZ de realisering van woningbouw en andere gevoelige functies op de huidige locatie van het stadhuis en het parkeerterrein in de weg staat. Het gaat dan in het bijzonder om geur, geluid en fijnstof.

AFSPRAKEN Daarnaast moeten, schrijft Doornhof aan de raad, nog afspraken worden gemaakt over de toekomstbestendige ontwikkeling van de coöperatie. En over het verbreden van de brug in de Ambachtstraat over de Arkervaart. Doornhof vindt het aan de ene kant wel begrijpelijk dat wordt onderhandeld met de erven Van Rootselaar. Maar het moment waarop vindt hij aan de vroege kant. Doornhof vindt dat er nog te veel onduidelijkheden zijn als het gaat om de toekomstige mogelijkheden binnen de havenkom. Dat moet nog worden onderzocht. Daarmee loopt, vindt hij, de gemeente veel risico wanneer geen vergaande voorwaarden ten gunste van de gemeente in het contract worden opgenomen.

INVLOED De advocaat van ABZ vreest dat de onderhandelingen en afspraken met Van Rootselaar invloed hebben op de bemiddeling. Er zouden dan mogelijk prikkels worden veroorzaakt om in het gebied van de havenkom winstgevende bebouwing te realiseren. Met als gevolg dat de milieueffecten en bedrijfsbelangen van ABZ te weinig serieus worden genomen. Dit zet, vindt hij, de bemiddeling onder druk en verkleint de kans dat de partijen tot een oplossing komen.

Bart Belterman
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie