Afbeelding
Roos Koole

Geen onderzoek naar lokale crisisopvang verwarde personen

4 oktober 2018 om 20:28 lokaal

NIJKERK Er bestaat geen noodzaak om op korte termijn onderzoek te doen naar de mogelijkheden voor een lokale voorziening voor crisisopvang in de gemeente Nijkerk. Wel wil het college van burgemeester en wethouders onderzoeken of het wenselijk is lokaal time-out plekken aan te bieden. Dat vooruitlopend op beschermd wonen.

Wijnand Kooijmans

Uit een brief aan de raad blijkt dat de groep personen met verward gedrag binnen de gemeente Nijkerk relatief klein is. Volgens gegevens van de zorgverzekeraars werden begin 2017 in totaal 215 inwoners behandeld voor een ernstig psychiatrische aandoening. In het afgelopen jaar zijn er tachtig meldingen binnen gekomen bij de politie als het gaat om overlast door verwarde personen of overspannen personen. Aangenomen wordt dat deze tachtig meldingen betrekking hebben op een groep van rond de 35 personen.

STIJGEN Het Nijkerkse college verwacht wel dat het aantal verwarde personen de komende jaren zal stijgen. Dit als gevolg van het meer buiten de instelling gaan wonen van mensen met psychiatrische problemen en de afbouw van beschermd wonen. Formeel waren gemeenten verplicht per 1 oktober van dit jaar een plan te hebben voor de opvang van verwarde personen.

Dat is in Nijkerk nog niet gereed, mede omdat niet op alle termijnen duidelijk bestaat als het gaat om toekomstig beleid en wet- en regelgeving. Het college zegt dat er binnen het sociaal domein al veel mogelijkheden zijn als het gaat om de opvang van verwarde personen. Zeker wanneer hierbij betrokken organisaties het streven gestalte kunnen geven beter samen te werken.

RESPIJTZORG In een eerdere brief dit jaar aan de raad werd aangegeven dat de voorziening voor respijtzorg wat betreft het college ook gebruik kan worden voor crisissituaties. Het voorzien van respijtplekken moet mensen met verward gedrag de mogelijkheid geven tot rust te komen. GGZ Centraal heeft inmiddels van de zorgverzekeraars de opdracht gekregen om de acute geestelijke gezondheidszorg in onder meer de gemeente Nijkerk te verbeteren.

Bij de crisisopvang moet aansluiting worden gezocht bij de verslavingszorg en het gemeentelijk sociaal domein. Volgens het college is nog duidelijk hoe dit er precies komt uit te zien. Dat is de reden dat lokaal voorlopig geen onderzoek wordt gedaan naar een lokale locatie voor crisisopvang.

POLITIE Inmiddels is ook het vervoer van verwarde personen geregeld naar de gewenste opvanglocatie, veelal Veldwijk in Ermelo. De politie had aangegeven dit vanaf 1 oktober niet meer te willen doen omdat hiermee te veel tijd verloren gaat. Tijd welke niet kan worden besteed aan politiezorg binnen de eigen regio. Hiervoor is een passende oplossing gevonden welke vervoer door de politie alleen bij zeer ernstige situaties noodzakelijk maakt.

Het college streeft er verder naar het stigma over personen met verward gedrag te verminderen. Praktisch betekent dit dat het voor inwoners duidelijk moet zijn hoe zij met personen met verward gedrag moeten omgaan. Maar ook waar zij terecht kunnen als het gaat om het afgeven van signalen als het gaat om personen met verward gedrag.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie