Veel Amersfoorters willen een bijdrage leveren aan duurzaamheid.    5007887_sao19milieu gasmeter.jpg
Veel Amersfoorters willen een bijdrage leveren aan duurzaamheid. 5007887_sao19milieu gasmeter.jpg Arjan Klaver

Geen nieuwe gasaansluitingen

5 oktober 2018 om 07:27 lokaal

NIJKERK Er mag alleen nog een gasaansluiting worden aangebracht in woningen waarvoor de onderhandelingen voor 22 februari van dit jaar waren gestart en vergunning is verleend voor 1 juli.

Wijnand Kooijmans

Dat blijkt uit een brief die door het Nijkerkse college van burgemeester en wethouders is verstuurd aan de raad. De raad had verzocht aan te geven wat onder 'bijzondere gevallen' wordt verstaan als het gaat om het toch realiseren van een gasaansluiting of andere BENG-normen (Bijna energie neutrale gebouwen). Het besluit aardgasloos te bouwen geld overigens niet alleen voor woningen, maar ook gebouwen als winkels, scholen, kantoren, zorgcomplexen, sportgebouwen en maatschappelijk vastgoed.

GEBIEDEN Op dit moment kent Nijkerk nog geen gebieden waar helemaal geen gasaansluitingen meer mogen komen. Datzelfde geldt overigens als het gaat om gebieden waar deze verplichting nog wel geldt. Een uitzondering wat betreft gasaansluiting kan ook worden gemaakt bij bouwprojecten voor grootverbruikers. Te denken valt dan aan bedrijven die aardgas nodig hebben voor hun processen. Dat is bijvoorbeeld het geval in de levensmiddelenindustrie. Een bedrijf moet wel aantonen dat zij voor dit doel aardgas nodig heeft. Maar ook dat een alternatief minder energie-efficiënt is. Gebouwen zonder productiefunctie kunnen, zoals kantoorgebouwen, kunnen in de ogen van het college vaak prima zonder gasaansluiting. Een warmte-koudeopslag is dan bijvoorbeeld een goed alternatief. Het college heeft ook naar de financiële aspecten gekeken. Een gebouw dat voldoet aan de strengste energie-eisen is duurder in aanschaf dan een gebouw dat aan nu geldende wettelijke energieprestatie-eisen voldoet. Een deel van de meerkosten verdient de eigenaar echter terug door de besparing op de energiekosten.

HYPOTHEKEN Een aantal banken biedt hypotheken aan tegen een lagere rente naarmate een woning energiezuiniger is. Ook hierdoor kan een koper de meerkosten deels terugverdienen. Als voorbeeld wordt genoemd een kantoorpand dat wordt verhuurd. De eigenaar investeert in het energiezuinig maken van het gebouw, de huurder profiteert van lage energielasten.

Bart Belterman
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie