Afbeelding
Gerrit Steen

EOD brengt geen kosten in rekening voor ruimen vliegtuigbom

30 augustus 2018 om 06:20 lokaal

NIJKERK De EOD (Explosieven Opruimingsdienst Defensie) brengt geen kosten bij de gemeente Nijkerk in rekening voor de werkzaamheden rond de vliegtuigbom in het Hoevelakense bos. De bom werd uiteindelijk 2 augustus op de vindplaats tot ontploffing gebracht.

Wijnand Kooijmans

Dat geldt niet voor de kosten welke zijn gemaakt voor beveiliging, ondersteuning van de EOD en de ambtelijke uren. De ondersteuning van de EOD bestond onder meer uit de aanvoer van zand, boomverzorging en bewegwijzering. Daarnaast is er veel overleg geweest met het Geldersch Landschap en Kasteelen als eigenaar van het bosperceel, de hulpdiensten en de direct betrokken eigenaren en bewoners van omliggende percelen. Ook is veel tijd en geld gestopt in de communicatie.

Door een landelijke regeling neemt het Rijk zeventig procent van deze kosten voor rekening. De gemeenteraad moet daartoe een besluit nemen dat het uit veiligheidsoverwegingen noodzakelijk is dat explosieven uit de Tweede Wereldoorlog worden opgespoord en opgeruimd.

Door de gemeente Nijkerk is inmiddels het gesprek gestart met het Geldersch Landschap en Kasteelen over het meenemen van hun kosten rond de totale actie. Maar ook als het gaat om de aansprakelijkheid van deze natuurorganisatie als het gaat om de resterende dertig procent aan kosten welke niet door het Rijk worden vergoed.

Het bedrag dat in totaliteit met de werkzaamheden is gemoeid is nog niet bekend.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie